Закон і Бізнес


Дистанційний розгляд

В Апеляційному суді АР Крим готуються до застосування новел КПК


Учасники відеоконференції належним чином оцінили досягнення технічного прогресу.

№43 (1082) 25.10—02.11.2012
МАР’ЯНА ПАВЛОВСЬКА
3375

Голови апеляційних судів на нараді обговорили ефективність та можливості відеоконференцзв’язку. Законники визнали, що застосування таких технічних засобів значно підвищить оперативність розгляду судових справ.


Технічні новинки не оминули судочинство, адже комп’ютерна модернізація судового процесу сприятиме суттєвому підвищенню його ефективності. Так, 19 жовтня Апеляційним судом Автономної Республіки Крим у режимі відеоконференції було проведено нараду під керівництвом голови суду Валерія Чорнобука з головами апеляційних судів, представниками прокуратури, пенітенціарної служби та Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Захід також мав на меті проведення тестового випробування системи відео­конференцзв’язку, яка вже найближчим часом використовуватиметься під час судового провадження.

«Ми сьогодні вітали один одного із тим, що нарешті ХХІ ст. прийшло до Криму. Сьогодні колеги обговорювали, що відразу вирішується багато запитань щодо доставки, спрощується робота слідчого ізолятора та державної пенітенціарної служби. Зрозуміло, що легше буде забезпечити своєчасність процесу та зменшаться випадки зриву судових засідань. Тож ми лише вітаємо втілення даної системи», — відзначив прокурор АРК В’ячеслав Павлов. Він також пообіцяв, що найближчим часом доведе до відома свого колективу дані про те, наскільки запровадження новації спростить їхню роботу.

Перебуваючи в різних регіонах України, учасники наради мали змогу в режимі реального часу поділитися власним досвідом впровадження системи відеоконференцзв’язку, обговорити актуальні питання з цього приводу та технічні характеристики обладнання.

За словами учасників наради, основні переваги застосування системи полягають у тому, що з її допомогою підвищується оперативність розгляду справ, економляться сили й засоби, необхідні для конвоювання засудженого чи підсудного, убезпечуються учасники кримінального процесу та унеможливлюється втеча ув’язнених з-під варти. Водночас засуджені, як і раніше матимуть змогу особисто викласти власну позицію щодо питань, які розглядає суд, та взяти безпосередньо участь у розгляді справи.

Нагадаємо, застосування системи відеоконференцзв’язку в судах передбачене новою редакцією Кримінального процесуального кодексу, а також проектом закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні у режимі відеоконференції».

«Застосування відеоконференц­зв’язку — це важливий крок у кримінальному процесуальному законодавстві. Я б навіть назвав його революційним у тому сенсі, що ця модернізація дасть змогу зекономити час, оптимізувати роботу суду та установ, які допомагають суду в роботі над кінцевим результатом, а саме постановленню об’єктивного та справедливого судового рішення», — зазначив голова Апеляційного суду Херсонської області Олександр Коровайко. Він також повідомив, що в залі судового засідання очолюваної ним установи встановлено технічне обладнання й уже найближчим часом буде обладнано ще три зали.

Проведення цього заходу відбулося в рамках вивчення Апеляційним судом АР Крим нової редакції КПК. У свою чергу, запроваджено комплексний підхід до вивчення положень нового КПК суддями першої та апеляційної інстанцій автономії.