Закон і Бізнес


Дебати на фініші

У словесних поєдинках Обама виявився сильнішим, але це ще не гарантує йому перемоги на виборах


Як і належить представнику «опозиції», М.Ромні вказував на прорахунки Б.Обами в подоланні кризи, а останній — на нездійсненність планів суперника.

№43 (1082) 25.10—02.11.2012
ВАЛЕНТИН МАКОВ, ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
3318

На думку телеглядачів, нинішній господар Білого дому Барак Обама виявився сильнішим за свого суперника в трьох з чотирьох раундів передвиборних дебатів. Проте експерти обережні в прогнозах щодо того, хто ж стане новим президентом США, оскільки ситуація в штатах, які «вагаються» у виборі, може змінитися на користь того чи іншого претендента в останню мить.


Обама — Ромні: 3:1

Дебати, що відбулися у Флориді цього тижня, стали четвертими й останніми перед виборами. Їх головною темою була зовнішня політика США, хоча кандидати приділили увагу й економічним питанням.

За підсумками бліцопитування глядачів, проведеного каналом Сі-Ен-Ен, переможцем і цього разу став чинний глава держави: за нього проголосували 48% респондентів, тоді як його опонента Мітта Ромні підтримали лише 40%. Водночас жоден з кандидатів не може похвалитися, що отримав більшість голосів глядачів.

За час передвиборної кампанії Б.Обама «оступився» тільки раз — під час першого поєдинку, який проходив в Університеті Денвера (штат Колорадо). Решту раундів він більш-менш упевнено виграв. І цей факт дозволив експертам припустити, що діючий президент отримав підтримку додатково від 5 до 15% виборців.

Якщо врахувати особливості виборчої системи США, то на президентських виборах, які відбудуться 6 листопада, шанси Б.Обами залишитися на другий термін все ж таки вищі, ніж ймовірність 45-го прізвища в переліку президентів Сполучених Штатів.

За даними опитування, опублікованими напередодні останньої зустрічі кандидатів, їх шанси на перемогу розцінювалися як рівні. Але на фінішній прямій Б.Обама трохи вирвався вперед. Хоча основна боротьба, як і раніше, розгорнеться в штатах, які «вагаються» у виборі, тобто там, де ні демократи, ні республіканці не мають явної більшості прихильників. Таким чином, результат виборів багато в чому залежить саме від жителів цих регіонів.

Партійна приналежність

Упродовж практично всього періоду існування США в країні домінували дві партії — Демократична й Республіканська. Кожна з них за час свого існування встигла обзавестися більш-менш стійким «набором» лояльних штатів. Наприклад, типово республіканськими штатами вважаються Юта, Оклахома, Айдахо, Канзас, тоді як за демократами традиційно закріплені Массачусетс, Род-Айленд, Гаваї, Каліфорнія (хоча в кожному з них у той або інший період все ж таки переважали республіканські настрої).

Проте, крім тих штатів, які кожна з партій уважає «своїми», є й такі, позиції жителів яких розділилися приблизно порівну, й де перемогу може отримати будь-яка з цих політичних сил. Саме за такі регіони між кандидатами в президенти й точиться основна боротьба напередодні голосування.

Кількість штатів, які «вагаються» у виборі, — величина непостійна; вона змінюється не просто від виборів до виборів, а й у конкретний рік виборів — від експерта до експерта. Досить поглянути на списки, складені різними дослідниками в 2012 році. Так, за версією компанії Gallup, маємо 16 штатів, що «вагаються» у виборі, The New York Times налічила 9, The Washington Post — 7. Відмінності в оцінках пояснюються різницею в підходах при виявленні штатів, що не «визначилися», хоча, як правило, основні чинники, які враховуються при аналізі, це підсумки регіональних опитувань, кількість зареєстрованих виборців з чіткою партійною орієнтацією й статистика голосування на попередніх президентських виборах.

Втім, ще одним непоганим індикатором з виявлення штатів, які «вагаються», є позиція самих кандидатів, які незадовго до виборів їздять по країні та відвідують найбільш важливі, на їхню думку, регіони. В рамках поточної кампанії найбільшої уваги штабів Б.Обами й М.Ромні, за даними The Washington Post, удостоїлися Огайо, Вірджинія, Флорида і Айова — штати, за які політики конкурують уже не першу кампанію. Іншими регіонами, що не «визначилися», прийнято вважати Вісконсин, Неваду, Нью-Гемпшир, Колорадо, Нью-Мексико й Північну Кароліну — всім їм, крім Нью-Мексико, обидва кандидати також приділили достатньо уваги.

Тим часом претенденти кілька разів побували і в тих штатах, які до тих, що не «визначилися», не відносяться й боротися за які немає особливого сенсу через стабільність позицій електорату. Так, важливими для себе Б.Обама та М.Ромні визнали демократичні Каліфорнію, Массачусетс і Нью-Йорк, а також республіканський Техас. Проте ці візити були більше пов’язані не з агітацією, а зі збором пожертвувань. Що стосується Массачусетсу, то на нього кандидати могли звернути особливу увагу у зв’язку з тим, що губернатором саме цього штату був М.Ромні.

Фактор перемоги

Одними з найактивніших прихильників Б.Обами є представники національних меншин — у першу чергу латиноамериканці та темношкірі. Це дозволяє президентові розраховувати на підтримку у Флориді, Неваді, Колорадо, Нью-Мексико та Північній Кароліні. Штати з переважно білим населенням, що голосує за консерваторів, — Огайо, Вірджинія, Вісконсин, Нью-Гемпшир і Айова. Втім, останній не належить до загального списку: незважаючи на переважну більшість білих, а також частину сільського населення (чиї представники також вважаються традиційним електоратом республіканців), в Айові значна підтримка демократів.

М.Ромні може розраховувати на голоси в Колорадо у зв’язку із збільшенням кількості жителів, які через кризу втратили житло. Крім того, в цьому штаті проживає досить велика община мормонів. У Флориді М.Ромні може отримати голоси за рахунок літніх людей, які становлять значну частину населення штату. Водночас Флорида, яка забезпечує найбільшу кількість голосів виборців серед штатів, що «вагаються» (29), разом з Огайо є одним із найнепередбачуваніших штатів. Причина цієї непередбачуваності — різноманітний склад населення, через яке Флориду та Огайо іноді називають «США в мініатюрі». Більш того, висловлюються навіть такі припущення, що саме через таку неоднорідність Огайо виокремлюється з-поміж інших штатів тим, що його виборці майже завжди голосували за того кандидата, який у результаті вигравав вибори.

Оцінки щодо того, хто з кандидатів отримає більше голосів виборців, дуже різняться. За версією The New York Times, Б.Обама заручився підтримкою 237 виборців, М.Ромні — 191 (для перемоги потрібно 270 голосів); The Washington Post віддала президентові 255 голосів, М.Ромні — 206. Проте ці версії об’єднує одне: переможцем може стати будь-який з кандидатів. Питання в тому, хто зуміє завоювати необхідну кількість штатів, які ще «вагаються» у виборі.