Закон і Бізнес


«Лямур» не продається!


Кілька десятків повій прийшли до парламенту в Парижі, протестуючи проти ухвалення нового закону.

№16 (1262) 16.04—22.04.2016
4411

У Франції прийнятий закон, що передбачає введення великих штрафів за купівлю сексуальних послуг. Першого разу клієнта оштрафують на €1500, за кожен наступний — ще на €3750.


Спірний законопроект був унесений на розгляд парламенту соціалістами в 2013-му, проте довгий час його блокував сенат, де більшість становлять консерватори. На початку квітня цього року за остаточну редакцію закону «Про посилення боротьби із системою проституції» проголосували 64 депутати Національних зборів, 12 були проти, 11 — відсутні.

Крім штрафів за користування послугами сексуального характеру, порушникові закону доведеться відвідувати спеціальні семінари, на яких розповідатиметься про нелегку долю жриць кохання й «зворотний бік проституції».

Як повідомляє Міжнародне французьке радіо, преса країни називає новий акт історичним, оскільки «нічого більш революційного в цій сфері в країні не робилося з 1946 року, коли вступила в дію заборона на доми розпусти».

А ось члени профспілки працівників секс-індустрії Strass упевнені, що документ негативно позначиться на житті й доходах повій, кількість яких у Франції, за різними оцінками, становить від 20 тис. до 40 тис. Не виключено, вважають експерти, що в результаті багато хто з них буде змушений працювати через сутенерів або ж у підпільних домах розпусти. Цим пояснюється й акція протесту біля парламенту, на яку працівниці секс-індустрії вийшли з плакатами: «Не потрібно звільняти мене, я сама про себе потурбуюся!».

У свою чергу прихильники закону впевнені, що він допоможе боротися з кримінальними синдикатами з торгівлі людьми. За допомогою нового акта іноземним повіям буде легше отримати у Франції тимчасову посвідку на проживання, якщо вони погодяться залишити свій промисел і заробляти на хліб інакше. Як заявив у інтерв’ю агентству Ассошіейтед Пресс депутат-соціаліст Мод Олів’є, 85% повій у Франції працюють нелегально, і тепер у них з’явиться можливість отримати документи, що посвідчують особу.

Аналогічне законодавство, що передбачає покарання за купівлю секс-послуг, уже кілька років діє у Швеції.