Закон і Бізнес


Операція «уніфікація»

Уряд затвердив порядок ідентифікації об’єктів нерухомого майна


Законотворчість, №50 (985) 11.12—17.12.2010
13539

Кабінет Міністрів затвердив порядок ідентифікації об’¬єктів нерухомого майна для державної реєстрації прав на них.


Відповідну постанову, проект якої був розроблений Міністерством юстиції з метою реалізації стст.12 та 25 закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», ухвалено нещодавно на засіданні Уряду.

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, документ спрямований на створення належного нормативно-правового регулювання ідентифікації об’єктів нерухомого майна для державної реєстрації прав на них, формування картографічних даних Державного реєстру прав тощо. Урядовець нагадав, що відповідно до закону порядок складання та затвер¬дження, вимоги до оформлення індексних кадастрових карт і кадастрових планів земельних ділянок та порядок присвоєння реєстраційного номера об’єкту нерухомого майна має встановлюватися Кабміном.
З метою реалізації закону постановою дано ви¬значення ключовим термінам. Установлені вимоги до змісту кадастрового плану земельної ділянки (елементів, обов’язкових для відображення на ньому).
Постанова набирає чинності з 1 січня 2011 року, крім положень абз.3 п.1 цієї постанови, що передбачає затвердження Порядку присвоєння реєстраційного номера об’єкту нерухомого майна, який набирає чинності з 1 січня 2012 року.
Ця процедура набрання чинності постановою, за словами міністра юстиції, пов’язана з необхідністю, по-перше, визначення єдиної процедури складання картографічних матеріалів, які використовуватимуться для ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та ведення Державного земельного кадастру. По-друге, для забезпечення наявності таких матеріалів станом на 1 січня 2012 року — моменту, з якого державна реєстрація речових прав буде здійснюватися в порядку, визначеному законом.