Закон і Бізнес


Не місце для договору


№16 (1262) 16.04—22.04.2016
3253

Комітет з питань економічної політики підтримав ухвалення в першому читанні законопроекту щодо корпоративних договорів. Водночас експерти вказують, що ініціатори помилились як з місцем унесення змін, так і зі змістом новацій.


Урядовий проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів» (№4160) може бути прийнято за основу, вважає профільний комітет.

Нині єдина норма, яка регламентує право акціонерів укладати акціонерний договір, міститься в законі «Про акціонерні товариства». Однак, як наголошують в Уряді, досвід показав неефективність застосування цього положення у зв’язку із недостатнім законодавчим регулюванням процедур укладення таких договорів. Тому в проекті пропонується внести зміни до Цивільного кодексу, прописавши всі особливості укладання корпоративних договорів.

Водночас у головному науково-експертному управлінні ВР указують, що до ЦК мають входити норми, які впорядковують цивільні відносини загального характеру. Запропоновані ж новації спрямовані на регулювання корпоративних відносин, у зв’язку із чим їх юридично коректніше включати до спеціальних законодавчих актів. В іншому разі це може призводити до законодавчих колізій.

Також фахівці відзначили, що ініціатива містить «певну кількість положень, які є загальновідомими і не вимагають свого законодавчого закріплення або повторюють загальні положення цивільного законодавства».