Закон і Бізнес


Верховний Суд систематично порушує закон


С.Міщенко: Ми зверталися до Верховного Суду за роз'ясненнями, але відповіді так і не отримали

26.10.2012 12:28
3170

Попри зміни в законодавстві, Верховний Суд приймає рішення про направлення справ на новий касаційний розгляд, порушуючи тим самим процесуальний закон.


На це в інтерв’ю газеті «Закон і Бізнес» звернув увагу виконуючий обов’язки голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Міщенко.

Він відзначив, що відповідно до ст.400-22 КПК, Верховний Суд, установивши, що рішення у справі, яке переглядається з підстави неоднакового застосування судом касаційної інстанції одних і тих самих норм кримінального закону стосовно подібних суспільно небезпечних діянь, що потягло за собою ухвалення різних за змістом судових рішень, є незаконним, повинен скасувати його повністю чи частково та прийняти нове рішення, яке має містити висновок про правильне застосування норми кримінального закону щодо суспільно небезпечного діяння та обгрунтування помилковості висновків суду касаційної інстанції з цього питання.

Донедавна у таких випадках Верховний Суд, скасувавши незаконне рішення повністю або частково, мав направити справу на новий розгляд до суду касаційної інстанції.

Але законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розгляду справ Верховним Судом України» від 20.10.2011 передбачено повноваження ВС за результатами перегляду приймати нове рішення, яке підлягало б обов’язковому опублікуванню.

«Разом з тим, - відзначив Станіслав Міщенко, - Верховний Суд (зокрема постанови ВС від 12.04.2012, 19.04.2012, 05.07.2012) і надалі приймає рішення про направлення справи на новий касаційний розгляд, порушуючи тим самим процесуальний закон. Ми зверталися до ВС по роз’яснення такої позиції органу, який має перебувати на сторожі дотримання принципу законності в судах при прийнятті рішень, але відповіді так і не отримали».

Повністю інтерв’ю в.о. голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслава Міщенка можна прочитати у № 43(1082) газети «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес