Закон і Бізнес


З повагою до людей


№16 (1262) 16.04—22.04.2016
3346

Апеляційний суд Тернопільської області отримав одну з найвищих оцінок жителів краю. Серед установ місцевого рівня високу оцінку має Козівський районний суд.


Дослідження проводилося з 15 вересня 2015 до 15 березня 2016 року, а саме опитування — з листопада 2015-го до січня 2016-го. Загалом до нього долучилися 2442 громадянина, які були учасниками судових процесів. Їм пропонувалося вказати, в якому суді до відвідувачів ставляться з повагою.

Найчастіше респонденти скаржилися на затримку з розглядом справ. Також у деяких райсудах бракує залів для слухань. Утім, найнижча оцінка за 5-бальною шкалою — 3,3, що свідчить про задовільну організацію роботи всіх судів області.

«У нашій організації 100 науковців, з яких 80 докторів наук з усіх куточків України. Таке соціологічне дослідження не новинка для нашої держави, його вже провели в 20 областях. Проте дізнаватися думку громадян про роботу суддів потрібно періодично, оскільки сьогодні всіх може все задовольняти, а завтра — ні. Ми цікавилися, чи вчасно розглядають справи, як реагують на прохання людей працівники судів, чи є, наприклад, туалети, чи забезпечені всі умови для відвідувачів», — розповів керівник проекту «Соціальне партнерство між громадськістю та судами Тернопільської області» та ГО «Інтелектуальний штаб громадського суспільства» професор Анатолій Фурман.

Висновки дослідження науковці направлять в усі суди області, аби їх працівники знали, як, на думку громадян, вони мають удосконалювати свою роботу.