Закон і Бізнес


Мораль у справах їх така…

Кандидати вкотре намагаються стати законниками. Поки що — невдало


№43 (1082) 25.10—02.11.2012
МАЙЯ БАЙРАК
3244

Імена Артема Суботи й Олександра Пацурківського в суддівських колах не нові. Уже не вперше ця двійка пробує отримати рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів для призначення на посади законників місцевих судів загальної юрисдикції. І все б, здавалося, нічого. От тільки виникли питання щодо… моральності.


Нагадаємо, кандидати А.Субота й О.Пацурківський успішно склали кваліфікаційний іспит, були зараховані до кадрового резерву й претендували на посади суддів місцевих судів загальної юрисдикції. Проте коли настав час вирішити питання про отримання рекомендацій претендентами, почалися проблеми. До ВККС надійшли скарги громадян на неетичну поведінку кандидатів, у зв’язку з чим було призначено перевірки, результати яких виявилися невтішними для А.Суботи й О.Пацурківського й стали перешкодою в отриманні ними бажаних рекомендацій.

Перевірку кандидатури А.Суботи здійснив член ВККС Віктор Мікулін, який спеціально виїздив до Харкова, де проживає кандидат. У ході перевірки було виявлено факти, що дали підстави зазначити у висновках: «за своїми особистими та моральними якостями А.Субота не може виконувати обов’язки судді й бути рекомендованим на зайняття вакантної посади в будь-якому суді, а тому підлягає виключенню з резерву ВККС на заміщення вакантних посад».

Подібна перевірка була проведена й стосовно О.Пацурківського, який причетний до справи зі спірною квартирою. Вивчені обставини засвідчили про те, що претендент за своїми морально-етичними якостями не може займати бажану посаду. Тож А.Суботі та О.Пацурківському в рекомендаціях відмовили.

Та кандидати не здавалися, і звернулися до Вищого адміністративного суду з позовами, в яких просили визнати незаконними рішення ВККС про відмову в наданні рекомендацій. ВАС визнав рішення кваліфкомісії незаконними.

Такий хід обставин дав надію претендентам спробувати ще раз потрапити до лав суддів. Тож на засіданні 18 жовтня 2012 року ВККС знову розглядала питання про надання рекомендацій А.Суботі й О.Пацурківському для призначення на посади суддів Дзержинського районного суду м.Харкова та Кіцманського районного суду Чернівецької області відповідно. Цього разу претенденти «озброїлися» постановами ВАС. Проте позиція кваліфкомісії залишилася незмінною. О.Пацур­ківському знову відмовили, а справу А.Суботи відклали.

«З таким підходом я зрозумів, що ви перебираєте на себе функції всіх контролюючих органів», — звинуватив комісію О.Пацурківський. Голова ВККС Ігор Самсін заперечив і додав: «Ми виконуємо свої функції та визначаємо ваші моральні засади, і тоді вирішимо питання, чи надати вам рекомендацію, чи ні».

Проте О.Пацурківський не припиняв відстоювати своє: «Пригадую, нас учили, що моральні норми, то одне, а правові – то зовсім інше. І не треба їх змішувати. А тут виходить змішування понять».

Питання навколо норм права і моралі переросло в дискусію. ВККС посилалася на положення закону, а О.Пацур­ківський доводив, що в законодавстві перелік моральних якостей не прописаний. «Немає жодних критеріїв! Я хочу їх бачити, аби знати: відповідаю їм чи ні. А так критеріїв немає ніяких, тож можна будь-яку людину облити брудом і сказати на біле чорне».

Поки А.Субота чекає результатів перевірки прокурора Харківської області, у зв’язку з чим його справу відклали, О.Пацурківський, ймовірно, подасть позов до ВАС. Виходить, знову по колу. То ж чи є логічне завершення в цій ситуації?

Пряма Мова

Віктор Мікулін:

— Я виїхав до Харкова з інспектором, провів зустрічі за місцями роботи А.Суботи. Ніхто з його оточуючих, з ким я спілкувався, не бачить А.Суботу суддею. Тож перевірка проведена об’єктивно й неупереджено. Я склав висновок, з яким погодилися члени комісії.

Така ж ситуація і з О.Пацурківським. Візьму на себе сміливість сказати, що він організатор того, що одна людина відбула покарання — 5 років позбавлення волі. Знайома, яка відчужила квартиру незаконним шляхом, переклеїла фотографію в паспорті жінки, яка залишила цю квартиру їй на зберігання. А потім у ній з’явився О.Пацурківський — з тещею, мамою... То що тут не зрозуміло? А потім він пояснює, що законно придбав квартиру. Хоча вже знав, що засудили людину, що це незаконне придбання.

Якщо ретельно перевіряти всіх кандидатів, так, як перевіряють спецслужби й правоохоронні органи, то їх би таких багато виявилося. Поки що комісія тільки починає таку роботу.