Закон і Бізнес


Податковий Дід Мороз

За новорічні подарунки з державою можна не розраховуватися


Законотворчість, №50 (985) 11.12—17.12.2010
2781

Верховна Рада як виняток із загальних положень, установлених ч.3 ст.1 закону «Про систему оподаткування», прийняла спеціальний акт «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків», який діятиме кожного року в період з 15 листопада поточного року до 15 січня року наступного.


Відповідно до цього документа кошти, які платники податку на прибуток підприємств перераховують органам державної влади, органам місцевого самоврядування, громадським (у тому числі профспілковим) організа¬ціям та створеним ними за¬кладам освіти, охорони здоров’я та культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, на проведення новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків та на придбання дитячих святкових подарунків, включаються до складу валових витрат таких платників податків у розмірі, що не перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду.
Звільняються від ПДВ операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкових комітетів підприємств та орга¬нізацій, інших неприбуткових організацій. При цьому суми податку, сплачені виробниками дитячих святкових подарунків за при¬дбання сировини та матеріалів для їх виробництва, відносяться до складу валових витрат і до податкового кредиту не включаються.
Вартість святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, отри¬маних дітьми згідно із цим законом від перелічених установ і організацій, не включається до сукупного оподатковуваного доходу батьків.
Під дитячими святковими подарунками слід розуміти набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більш ніж 8% прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року.
Суму прожиткового мі¬німуму для працездатної особи на 1 січня 2010 року визначено законами «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» та «Про Державний бюджет України на 2010 рік» у сумі 869 грн.
Тобто у 2010 році вар¬тість святкових новорічних подарунків, отриманих дітьми від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій (зокрема й профспілкових) та створених ними закладів освіти, охорони здоров’я та культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб — батьків дітей у сумі 69 грн. 52 коп. (8% від 869 грн.)
Оскільки законом не встановлено обмежень щодо вартості квитків на дитячі новорічно-різдвяні заходи, то слід розуміти, що до сукупного оподатковуваного доходу батьків дітей, котрі отримають такі квитки, не включається пов¬на вартість останніх.
Роз’яснення із зазначеного питання було дано листом ДПАУ від 14.12.2009 №27729/7/17-0717.