Закон і Бізнес


Інтерактив від міліції

Міністерство створило карту передвиборних правопорушень, яку можуть побачити всі охочі


№43 (1082) 25.10—02.11.2012
АЛІНА АЛЕКСАНДРОВА
24284

Міністерство внутрішніх справ уже почало працювати в передвиборному режимі — в самому відомстві й обласних управліннях відкрилися оперативні штаби, які збирають і аналізують інформацію про правопорушення, пов’язані з виборчим процесом. А на останньому засіданні колегії МВС глава відомства Віталій Захарченко дав своїм співробітникам настанови, як поводитися під час виборів. Можна, наприклад, залучати до охорони порядку представників громадських організацій або помічників дільничних.


Оперативні штаби — в цілодобовому режимі

ЗМІ вже повідомили, що на цих виборах працюватиме рекордна кількість спостерігачів — станом на 22 жовтня ЦВК зареєструвала понад 3797 представників міжнародних організацій. Схоже, український виборчий процес на Заході збираються розглядати під лупою. Безумовно, така увага покладає на нашу країну величезну відповідальність. Наприклад, підтримання порядку під час виборів і недопущення незаконного втручання в діяльність виборчих комісій. Таке завдання стоїть передусім перед МВС. І міліція поставилися до цього відповідально. У міністерстві й обласних управліннях відкрилися оперативні штаби, які в цілодобовому режимі збирають і аналізують інформацію про відповідні правопорушення.

До речі, з 1 жовтня для відображення на електронній карті щоденної інформації про зареєстровані правопорушення, пов’язані з виборами народних депутатів України, на сайті міністерства розміщена «Інтерактивна карта зареєстрованих правопорушень». Усі повідомлення розподіляються у категоріях: «з ознаками адміністративних правопорушень» і «з ознаками злочину». Слід зазначити, що карта містить інформацію і про територіальні виборчі комісії (адреса й номер виборчкому). Надалі, коли стануть відомі номери телефонів комісій, вони теж будуть повинні відображатися на карті.

МВС довіряє більше?

Крім того, міліція відстежує повідомлення про порушення під час підготовки парламентських виборів, які висвітлюють на сайтах громадських організацій. В порівнянні з інтерактивними картами громадських активістів МВС реєструє щодня приблизно на 40—50% більше таких повідомлень. Представники міністерства вважають, що це свідчить про те, що їм більше довіряють.

На думку МВС, використання інтерактивної карти сприяє формуванню об’єктивного погляду суспільства на хід подій, пов’язаних з передвиборною кампанією. «Даний сервіс дозволить громадянам України формувати власний об’єктивний погляд на хід подій, пов’язаних з виборами-2012, — мовиться в повідомленні на сайті відомства. — Звертаємо вашу увагу, що проект побудований на технології відкритого програмного продукту, який використовується в багатьох країнах світу для відображення на інтернет-картах повідомлень від населення як про правопорушення, так і про події, екологічні й соціальні проблеми». Кожен охочий може натиснути на посилання і помилуватися інтерактивною картою. В середньому за добу в органи внутрішніх справ надходить близько 100 повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом. Станом на 22 жовтня всього в Україні було зареєстровано 3674 повідомлення, 874 з них — у Києві. Більше всього звернень пов’язано з незаконною агітацією (31,8%), на другому місці — хуліганські прояви (17,9%). Міліція порушила 71 кримінальну справу за фактом порушень під час передвиборної кампанії за участю суб’єктів виборчого процесу або щодо них.

Міліціонери теж хочуть голосувати!

Не обійшов увагою прийдешні вибори на недавньому засіданні колегії МВС і В.Захарченко. Міністр звернув увагу керівників територіальних підрозділів МВС на основні завдання, які стоять перед міліцією: забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав, свобод і законних інтересів, попередження правопорушень і їх припинення, охорона й забезпечення громадського порядку. Водночас і самим міліціонерам необхідно проголосувати, відзначив глава відомства. Для реалізації своїх виборчих прав вони будуть повинні тимчасово підміняти один одного на дільницях, щоб мати можливість проголосувати.

«Працівники органів внутрішніх справ не повинні піддаватися на провокації, бути стриманими, діяти відповідно до вимог законодавства. Водночас у випадках порушень необхідно реагувати миттєво й рішуче», — заявив В.Захарченко.

Крім того, міністр дав останні вказівки начальникам ОВД і порадив використовувати в роботі на виборах досвід, отриманий під час проведення в Україні фінальної частини Євро-2012, а також залучати до охорони правопорядку представників громадських організацій і помічників дільничних інспекторів міліції.