Закон і Бізнес


Спекотна праця


№16 (1262) 16.04—22.04.2016
3932

Відмова від денного відпочинку дозволить іспанцям закінчувати роботу на дві години раніше, а також підвищить продуктивність праці й зробить економіку країни більш конкурентоспроможною.


Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой запропонував відмовитися від традиційних тригодинних обідніх перерв і сієсти з метою підвищення продуктивності праці й конкурентоспроможності іспанської економіки, повідомляє The Times. Так, зазначено, що в Іспанії продуктивність праці значно нижча, ніж у німців.

Нині робочий день у країні триває з 10:00 до 14:00, після сієсти роботу продовжують з 17:00 до 20:00. Історично денний відпочинок зумовлений необхідністю сховатися від найбільш жаркого сонця в післяобідню спеку.

Крім того, влада країни розглядає питання про перехід в інший часовий пояс: зараз Іспанія живе за середньоєвропейським часом, тобто час у Мадриді та Братиславі збігається. Тоді як географічно іспанцям було б логічніше дотримуватися часу Гринвіча.

Відміну сієсти як один із способів боротьби з безробіттям анонсують з 2012 року. Тоді великим торговим центрам і магазинам площею більш ніж 300 м2 дозволили працювати на 25% часу довше, тобто без традиційної 3-годинної обідньої перерви.