Закон і Бізнес


Вторгнення до Австралії


№15 (1261) 09.04—15.04.2016
4507

Кука з’їли не аборигени, а «корінні австралійські народи». Це походить із рекомендацій одного з місцевих університетів, який радить говорити, що британці не «відкрили» або «заселили» Австралію, а «вторглися» на континент.


Австралійським студентам і школярам потрібно розповідати правду про вторгнення Британії до Австралії, заявила прем’єр-міністр австралійського штат у Квінсленд Анастасія Палащук. Суперечка з цього питання розгорілася після того, як Університет Нового Південного Уельсу опублікував новий посібник з термінології. У ньому студентам рекомендується говорити, що британці до Австралії «вторглися», а не «відкрили» і не «заселили». Також дається порада уникати вживання слова «аборигени».

«Довгі роки в австралійських школах і установах не розказували правди про те, яким чином була заселена Австралія, — заявила голова штату. — Багато корінних жителів загинули, відбувалися масові вбивства. Про це завжди потрібно говорити правду». Коли прем’єра запитали, чи означає це, що до Австралії було здійснено вторгнення, вона відповіла «так».

Студентам рекомендується вживати словосполучення «корінні австралійські народи» або «народи-аборигени» замість «аборигенів» — щоб не залишати враження, що всі аборигени, які проживали в Австралії, нічим між собою не різнилися. Також рекомендується уникати епітетів «примітивні», «прості» і «доісторичні», кажучи натомість про «складні і різноманітні суспільства».

Ці рекомендації викликали в Австралії палкі суперечки. Федеральний міністр освіти Саймон Бірмінгем заявив, що австралійські університети мають право самостійно встановлювати свої академічні концепції.

Про права Великої Британії на східне побережжя австралійського континенту в 1770 році від імені англійської корони заявив капітан Джеймс Кук. На той час європейці — в основному голландці — досліджували Австралію вже близько 160 років. Корінне населення австралійського континенту тоді говорило на більш ніж 250 різних мовах. Після цього почався процес колонізації і конфіскації земель.