Закон і Бізнес


Геть задні думки


Чтобы не нарушать принципа лояльности, в америкнаских сериалах один из героев обязательно должен иметь нетрадиционную ориентацию (кадр из сериала «Хорошая жена»).

№15 (1261) 09.04—15.04.2016
ЕЛІЗА ТАЯН
3853

У США не затихають спори про ЛГБТ-права та свободи. Наприкінці березня губернатор штату Джорджія Натан Діл наклав вето на білль, який дозволяв власникам і керівникам компаній відмовляти гомосексуалістам в роботі або обслуговуванні на підставі релігійних переконань. «Лента.ру» вирішила дізнатися більше про антигейські настрої в американському суспільстві.


Чи на благо?

Прийнятий сенатом штату білль №757, або «Акт про відновлення релігійної свободи» давав організаціям право відмовляти в наданні послуг і роботи представникам секс-меншинн. Якби закон набрав чинності, то дозволив би підприємцям не обслуговувати клієнтів, якщо це ображає їх релігійні відчуття, і не боятися штрафів, що можуть виникнути за такими діями.

Н.Діл вирішив відмовитися від білля після того, як деякі критики угледіли в ньому утиски прав ЛГБТ-співтовариства. Отже, штат тепер повинен дотримуватися стратегії лояльності відносно всіх людей — незалежно від їх індивідуальних особливостей.

Бути нелояльним — нерентабельно

За оцінкою деяких ЗМІ — зокрема, видання Catholic Herald, губернатори і інші політики піддаються тиску великих американських компаній, таких як Apple і American Airlines, керівники яких не криючись виступають проти дискримінації сексуальних меншин в будь-якому її прояві.

«Щось дуже небезпечне відбувається по всій країні. Хвиля законопроектів, що діють більш ніж в 24 штатах, дозволить людям дискримінувати своїх сусідів», — писав гендиректор Apple Тім Кук в колонці для газети Washington Post в березні 2015 року.

Його слова були почуті: Н.Діл став не єдиним чиновником, який дав «задній хід» біллю №757. До нього губернатор Арізони також наклав вето на подібний законопроект. А уряди Індіани і Арканзаса внесли значні поправки в «антигейський» закон.

Люкси скінчилися

Раніше в Джорджії нетрадиційній парі можна було відмовити, наприклад, в проведенні весільного святкування. Але далеко не у всіх штатах США діяли подібні закони. Якщо справа доходить до суду, підприємцям доводиться віддавати великі суми в якості штрафів і компенсацій за неповажне ставлення до представників ЛГБТ.

Подібні історії виникали безліч разів і завжди закінчувалися погано для бізнесу. Наприклад, 30 березня 2016 року стало відомо, що власника міні-готелю із штату Іллінойс зобов’язали сплатити $80 тис. за відмову проводити свято з нагоди весілля гей-пари.

Джим Веллер назвав союз закоханих чоловіків «аморальним і протиприродним», за що поніс покарання грошима. Тодд і Марк Вевени отримали по $15 тис. — «за емоційне потрясіння». Інше пішло на оплату адвокатів і судові витрати.

Вишня на торті

Незамінним штрихом на будь-якому весільному святі, як відомо, є торт. Але і в цих солодощах було відмовлено лесбійській парі із штату Орегон. Так вчинили кондитери з Орегона. В результаті вони за традиційні цінності заплатили $137 тис.

Демонстрацією своїх моральних засад власники кондитерської Аарон і Мелісса Кляйни порушили закон штату 2007 року щодо боротьби з дискримінацією, який забороняє відмовляти в обслуговуванні з расових, статевих, вікових, релігійних і інших ознак.

26 червня 2015 року одностатеві шлюби було визнано конституційним правом громадян США. Верховний суд країни ухвалив легалізувати реєстрацію гей-шлюбів по всій території Сполучених Штатів. До цього моменту визнання одностатевих шлюбів знаходилося не у федеральній юрисдикції, а підпорядковувалося уряду кожного з штатів.

Крамницю зачинено

Підприємцям, які відмовляються обслуговувати геїв, загрожує не тільки штраф — деяким доводиться розпрощатися з власним бізнесом. Така доля в квітні 2015 року спіткала власників піцерії в Індіані, яким довелося закрити заклад через побоювання за своє життя.

Після того як в ЗМІ з’явилася інформація про те, що вони відмовилися приймати замовлення для гей-весіль, сім’я О’Коннор піддалася різкій критиці в Інтернеті. «Ми — християнський заклад. Якщо до нас прийде гей-пара і попросить зробити піцу на їхнє весілля, вимушені будемо відмовити їм», — намагалася пояснити інтернет-користувачам Кристал О’Коннор.

Проте пояснення не допомогли: власники піцерії досі піддаються кіберпереслідуванням і намагаються не покидати свій будинок.