Закон і Бізнес


Амністія для «мирних» злочинців


№43 (1082) 25.10—02.11.2012
3097

Президент Сирії Башар Асад оголосив про амністію для всіх, хто скоїв нетяжкі злочини. Але цей акт не стосується «терористів» — тобто повстанців із зброєю в руках, що воюють проти діючого режиму.


Як наголошується в повідомленнях офіційних сирійських ЗМІ, злочинці, що перебувають на волі, повинні добровільно з’явитися в органи внутрішніх справ, щоб отримати прощення. Крім того, засуджені до вищої міри покарання або ті, що отримали великі строки за скоєння тяжких злочинів, зможуть претендувати на перегляд покарання з метою його пом’якшення.

З самого початку сирійського повстання місцеві в’язниці переповнені, оскільки поліція й військові заарештовують тисячі людей за підозрою в співпраці з повстанцями. Б.Асад уже кілька разів оголошував про «помилування терористів», що розкаялися, проте на загальному ході протистояння це ніяк не позначилося.

Повстання, що переросло в громадянську війну, почалося в Сирії більше півтора року тому. За цей час у результаті бойових дій загинули понад 30 тис. чоловік. Точну кількість людей, що потрапили у в’язниці за причетність до повстання, встановити неможливо.

На думку експертів, оголосивши чергову амністію глава держави не стільки має на меті розвантажити в’язниці, скільки схилити на свій бік засуджених і продемонструвати частині повстанців, котрі вагаються, що вони також можуть розраховувати на прощення, якщо припинять бойові дії.