Закон і Бізнес


Омбудсман виявила порушення в проекті Закону про спецконфіскацію


08.04.2016 13:19
3524

Законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду не відповідає Конституції України та порушує право власності, принципи рівності та змагальності сторін у судовому процесі.


Такі зауваження містить експертний висновок Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та інститутів громадянського суспільства до законопроекту «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, валютних цінностей, державних облігацій України, казначейських зобов’язань України, дорогоцінних металів та/або каміння, інших цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду» (№4057 від 15.02.2016), прийнятого Верховною Радою України у першому читанні 17 березня 2016 року.

Зокрема, у висновку сказано, що відповідно до статті 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом. Таким чином, Конституція України передбачає примусове відчуження майна за умови повного відшкодування його вартості та конфіскацію майна. Запропоноване ж звернення в дохід держави визначеного в законопроекті майна не може вважатись ані примусовим відчуженням, ані конфіскацією.

Крім того, передбачена законопроектом можливість розгляду судом клопотання прокурора та постановлення ухвали про звернення в дохід держави відповідного майна без участі захисника підозрюваного, третьої особи або її представника є прямим порушенням принципу рівності та змагальності сторін, що є основними засадами судочинства відповідно до частини третьої статті 129 Конституції України, зазначено у висновку.

Також у документі наголошується, що неповернення державою майна особі протягом такого тривалого строку (не пізніше 12 місяців з дня набрання законної сили відповідним вироком, що передбачено законопроектом) однозначно становитиме надмірний тягар для неї і, відповідно, порушить вимоги статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Законопроектом також передбачено, що судове рішення апеляційної інстанції у визначеній категорії справ є остаточним і оскарженню не підлягає. Таким чином, пропонується обмежити право особи на звернення до вищого спеціалізованого суду з касаційною скаргою.

У висновку, зокрема, зазначається про те, що аналіз запропонованих змін дає підстави стверджувати про їхню невідповідність Конституції України.

Експертний висновок надіслано Голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману і Голові Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрію Кожем’якіну з пропозицією врахувати його під час підготовки зазначеного законопроекту до другого читання.

З положеннями експертного висновку можна ознайомитися за посиланням.

Закон і Бізнес