Закон і Бізнес


Законників не переслідуватимуть


№43 (1082) 25.10—02.11.2012
2828

17 жовтня Держдума Російської Федерації прийняла в першому читанні урядовий законопроект, який уводить заборону на порушення кримінальних справ стосовно суддів за винесення завідомо неправосудного рішення, якщо воно вступило в законну силу.


Проект поправок до кримінально-процесуального кодексу РФ був розроблений Мін’юстом на виконання відразу двох постанов Конституційного суду та підтриманий урядом, повідомляє Право.ру.

18 жовтня 2011 р. КС Росії дійшов висновку про невідповідність конституції взаємопов’язаних положень стст.144, 145 і 448 КПК РФ і п.8 ст.16 закону «Про статус суддів» в тій мірі, в якій вони допускають можливість порушення стосовно судді кримінальної справи за ст.305 КК РФ («Винесення завідомо неправосудних вироку, рішення або іншого судового акта»), якщо судовий акт вступив у законну силу і не скасований. Мін’юст запропонував ст.448 КПК РФ («Порушення кримінальної справи») доповнити ч.8, що містить пряму заборону на «порушення стосовно судді кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ст.305 КК РФ, у випадку, якщо відповідний судовий акт, винесений цим суддею або за його участю, вступив у законну силу й не скасований у встановленому процесуальним законом порядку як неправосудний».

Ще однією підставою для коректування КПК стала постанова КС від 17.10.2011 №22-П. Тоді КС визнав положення чч.1 і 2 ст.133 КПК такими, що не відповідають конституції, тією мірою, якою вони за змістом, що надається правозастосовувальною практикою, слугують підставою для відмови у відшкодуванні державою збитку, заподіяного незаконними або необгрунтованими рішеннями суду в справах приватного обвинувачення. Раніше в таких випадках через неоднозначність норм кримінально-процесуального законодавства підозрювані й обвинувачені, кримінальне переслідування яких мало публічний характер, могли вимагати від держави відшкодування збитку, а фігуранти справ приватного обвинувачення — розраховувати лише на відшкодування судових витрат за рахунок своїх обвинувачів. КС визнав такі відмінності «невмотивованими», такими, що порушують «конституційний принцип рівності».

У зв’язку з цим у законопроекті пропонується доповнити ст.133 КПК РФ («Підстави виникнення права на реабілітацію») п.4.1, що розширює перелік осіб, котрі мають право на відшкодування збитку, пов’язаного з кримінальним переслідуванням. На це, у разі ухвалення закону, зможуть розраховувати «засуджені у справах приватного обвинувачення у випадках повного або часткового скасування обвинувального вироку суду, що вступив у законну силу».