Закон і Бізнес


МФО зможуть кредитувати бізнес за рахунок гривневих кредитів


07.04.2016 12:46
3199

Відтепер міжнародні фінансові організації зможуть використовувати для кредитування українського бізнесу гривневі кошти, одержані ними як кредит від уповноваженого банку.


Це передбачено постановою Правління НБУ № 225 від 31.03.2016 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", яка набуває чинності 7 квітня 2016 року.

Як інформували "ЗіБ" у НБУ, документ вносить зміни до Порядку відкриття та використання коштів за поточними рахунками міжнародних фінансових організацій, що відкриваються в уповноважених банках (затверджений постановою Правління НБУ від 19 травня 2014 року № 286). Також змін зазнає Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах (затверджена постановою Правління НБУ від 12 листопада 2003 року  № 492).

Як наслідок, в Україні запрацює новий і більш широкий режим функціонування поточних рахунків, які МФО відкривають та використовують в уповноважених банках. Адже, досі МФО дозволялося надавати кредити та позики лише за рахунок коштів в гривні, отриманих від продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України та від розміщення власних облігацій на території України.

Окреслені зміни будуть розповсюджуватися на Міжнародну фінансову корпорацію (IFC) та Північну екологічну  фінансову корпорацію.

Розширення режиму поточних рахунків МФО стосується також проведення на території України розрахунків за операціями іноземного інвестування, договорами страхування, з оплати продукції, послуг, робіт тощо. 

«Завдяки такому рішенню Національного банку міжнародні фінансові організації зможуть збільшити кредитне фінансування в гривні вітчизняних підприємств. А отже, і розширити доступ українського бізнесу до кредитних ресурсів в національній валюті», - пояснив заступник Голови Національного банку Олег Чурій.