Закон і Бізнес


Не беріть близько до... вуха


№43 (1082) 25.10—02.11.2012
2966

Верховний суд Італії відхилив клопотання, подане Національною системою страхування від нещасних випадків на роботі, визнавши, що існує причинно-наслідковий зв’язок між тривалим використанням мобільних і бездротових телефонів і появою ракових пухлин у голові. Суддя з Апеннінського півострова дійшов таких висновків, розглядаючи справу італійського менеджера, який упевнений, що отримав ракову пухлину «за службовим обов’язком».


Інночете Марколіні, 60-річний колишній фінансовий директор, переміг, довівши, що саме через роботу в нього діагностували рак, пише газета Corriere della Sera. Виконуючи свої службові обов’язки, І.Марколіні використовував телефон «постійно і тривало», і саме з цієї причини в літнього італійця виникла «невринома нервового вузла Гассера, доброякісна пухлина трійчастого нерва».

Новоутворення видалили, але після операції чоловік став страждати від головного болю. Через нездужання фінансовому директорові довелося звільнитися, і він домагався від страховиків трудової пенсії по інвалідності.

Рішення суду, що визнав правоту І.Марколіні, газета Corriere della Sera називає історичним, оскільки в ньому «було написано чорним по білому, що небезпека підстерігає тих, хто некоректно використовує мобільний телефон». Про те, як використовувати мобільний телефон правильно, розповів сам І.Марколіні. Його рецепт полягає в тому, щоб не підносити телефон близько до вуха: «Слід говорити по телефону з використанням навушника або гучного зв’язку, я більше не притискаю телефон до вуха. Так повинні чинити всі. Небезпека дуже велика. Я про це дещо знаю».

Відзначимо, що, на відміну від італійського судді, наукове співтовариство поки що не дійшло єдиної думки, чи впливає використання мобільного телефону на утворення ракових пухлин чи ні. Так, група британських учених у 2011 році оголосила, що понад 200 академічних досліджень виявили зв’язок між використанням бездротового телефонного зв’язку й утворенням ракових пухлин-гліом, пише MEDdaily. Проте вчені Данського інституту ракової терапії, вивчивши історію хвороби понад 350 тис. чоловік, дійшли висновку, що ризик розвитку раку в людей, що постійно користуються мобільним телефоном, не більший, ніж у решти.