Закон і Бізнес


Звірствам — бій!


Активісти РЕТА проводять акції під гаслом «Татуювання замість норки». Вони проголошують, що швидше вкриють все тіло татуюваннями, ніж вдягнуть шубу з натурального хутра.

№14 (1260) 02.04—08.04.2016
5100

Захисники тварин добилися судової заборони на хутряну промисловість в Нідерландах. Проте рішення набере чинності в країні, яка займає 4-е місце з виробництва хутра, лише з 2024 року.


Після кількох років судових баталій апеляційний суд Нідерландів виніс ухвалу, якою ясно дав зрозуміти, що варварській хутряній промисловості в країні повинен настати край, повідомляє організація із захисту тварин РЕТА.

На сьогоднішній день у Нідерландах діють близько 160 звіроферм, на яких щорічно задля хутра вбивають більш ніж 6 млн норок. Нідерланди займають 4-е місце в списку найбільших світових постачальників хутра.

Тварин тримають у маленьких дротяних клітках, в яких вони зазнають сильного стресу. «Не може бути ніякого виправдання цієї злочинної промисловості, яка прирікає живих істот до ув’язнення в жахливих умовах і жахливу смерть», — уважають захисники тварин.

Уряд намагався заборонити хутряну індустрію ще в 2012 році після обговорення цього питання протягом 13 років. Тоді сенат Нідерландів ухвалив заборону на ферми норок, але виробники хутра так просто не здалися, і їм вдалося відмінити закон.

Тепер, схоже, рішення суду стане остаточним, і протягом декількох років всі хутряні ферми будуть закриті. Це рішення було ухвалене після кількох років боротьби PETA Нідерланди і інших зоозахисних організацій, включаючи активістів зі всього світу. На жаль, заборона набере чинності тільки з 2024 року.

Заборону на виробництво хутра ввели Велика Британія (2003), Австрія (2004), Хорватія (2006), Словенія (2013). А Швейцарія ввела такі законодавчі вимоги, що звіринництво стало невигідним. Тому у Швейцарії немає звіроферм.