Закон і Бізнес


Непристойна «вікторія»


Туристам варто пам’ятати: жести, які здаються їм зрозумілими, можуть мати зовсім інше значення для жителів відвідуваної країни.

№14 (1260) 02.04—08.04.2016
ОЛЕКСАНДР СИДОРОВ
7211

Одні й ті самі слова, жести або вчинки в різних країнах деколи мають прямо протилежне значення. Буденні речі, на які вдома зазвичай не звертаєш уваги, можуть сприйматися як прояв грубості й невихованості, а іноді їх уважають образливими й навіть протизаконними. Щоб уникнути мимовільних помилок, експерти Daily Mail радять мандрівникам уважніше ставитися до звичаїв і традицій інших народів.


Перемога, проте не та

Вказівний і середній пальці, складені у вигляді букви V на руці, оберненій долонею до співбесідника, в Північній Америці означають «мир», «перемога» або просто цифру 2. Але на Британських островах, а також в Австралії та Новій Зеландії цей жест рівносильний вульгарній демонстрації середнього пальця. Втім, місцеві намагаються з розумінням ставитися до подібних жестів, якщо бачать, що перед ними іноземець.

Від торби до в’язниці

Таїланд — один з найбільш популярних туристичних напрямків у світі. До країни щорічно приїжджають мільйони мандрівників зі всіх куточків планети. Проте далеко не всі з них знають, що тайці вкрай болісно реагують на дотик до голови, яка вважається головною частиною людського тіла й вимагає особливого до себе ставлення. Подібний жест, цілком доброзичливий у західній культурі, в Таїланді сприймається як прояв неповаги.

Але іноземцеві це загрожує в найгіршому випадку особистою неприязню, на відміну від іншого, значно серйознішого злочину — стати ногами на банкноту із зображенням тайського короля. За такий вчинок, навіть якщо його скоєно помилково або через необережність, можна запросто потрапити  у в’язницю.

На службі її величності

Королівські гвардійці, котрі несуть службу біля воріт Букінгемського палацу, незмінно викликають величезний інтерес у туристів. Високорослих красенів у червоних мундирах і ведмежих шапках охоче фотографують і знімають на відео. Проте до них суворо заборонено наближатися, торкатися і тим більше в будь-який спосіб виражати неповагу. Це може закінчитися не надто приємною бесідою в поліцейському відділку.

ОКаянний жест

Великий і вказівний пальці, з’єднані один з одним у вигляді кільця, для сотень мільйонів людей на планеті означають згоду або схвалення. Але милий жест «ОК!», такий популярний на Заході, має абсолютно інше значення у Бразилії. У цій південноамериканській країні таким чином співбесідникові пропонують «прогулятися» в задній прохід.

Чорне і біле

У північноамериканських барах у келих з пивом «Гіннесс» частенько наливають шот з айриш-кремом і віскі. Цей популярний коктейль називають «Ірландською автомобільною бомбою», натякаючи на виключно швидке сп’яніння. Але в самій Ірландії замовляти його не варто, оскільки можна запросто отримати по обличчю. Справа не тільки в назві. Поєднання темного і світлого, що дає палевий відтінок, сприймається як символ ірландської королівської поліції, котра прославилася своєю винятковою жорстокістю в роки війни за незалежність Ірландії.

У ногах правди немає

На Заході заведено сидіти нога на ногу і навіть закидати ноги на стіл, демонструючи співбесідникові голі ступні або підошви власних черевик. Проте в країнах Близького Сходу цей жест, звичний для європейців або американців, уважається страшенною образою, оскільки асоціюється з топтанням ногами або киданням черевика.

Зона «шуз фрі»

У багатьох країнах Європи ходити по оселі у вуличному взутті цілком допустимо. Тим більше якщо ти прийшов у гості. Але це правило не діє, наприклад, у Швеції, а також Канаді, Росії і багатьох східних країнах. Щоб не осоромитися, відвідуючи чужий дім, варто оглянути передпокій. Якщо в ньому стоїть взуття, значить, тут територія «шуз фрі».