Закон і Бізнес


В Україні збираються запровадити електронні вибори


01.04.2016 15:07
3132

Наступного тижня в парламенті збираються зареєструвати законопроект щодо електронних виборів, який, зокрема, передбачатиме підрахунок електронних протоколів. Далі в планах - голосування за допомогою мобільних телефонів та ID-карток.


Про таку ініціативу на брифінгу повідомив народний депутат Олексій Скрипник (Самопоміч). За його словами, відповідний проект разом з депутатами з БПП, Народного фронту на Самопомочі наступного тижня буде зареєстровано у ВР.

Для початку планується запровадити підрахунок електронних протоколів на місцевих виборах, згодом цю систему також хочуть задіяти на виборах Президента та народних депутатів України. Очікується, що така практика зведе до мінімуму фальсифікації в підрахунку голосів, а також дасть змогу оперативно визначити результати голосування на виборах.

За словами О.Скрипника, технічно це можна зробити так, що дані фактично в режимі онлайн потраплятимуть в бази даних. Точність такої системи прогнозують на рівні 99%.

Водночас Яніка Меріло, яка також була присутня на брифінгу, відзначила, що наступним кроком стане голосування на виборах за допомогою мобільного телефона або ID-картки. Запроваджуючи таку систему громадянам дадуть вибір - голосувати за допомогою паперових бюлетенів чи електронних засобів.

Водночас, зауважила вона, для цього слід провести низку заходів - потрібно, щоб всі отримали ID-картки, електронні цифрові підписи тощо.

Закон і Бізнес