Закон і Бізнес


Омбудсмен проконтролює розслідування у справі Грабовського


01.04.2016 10:54
14081

Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини відкрито провадження за фактом вбивства адвоката Грабовського Юрія Леонідовича. Мета провадження Уповноваженого – контроль за ефективністю розслідування цього злочину.


Як повідомили "ЗіБ" у омбудсмена, в межах відкритого провадження були направлені відповідні запити на ім’я Головного військового прокурора України Анатолія Матіоса.

В Уповноваженого відзначають, що провести кваліфіковане, дійове  й оперативне розслідування за фактом убивства адвоката та притягти винних до відповідальності закликали владу України у Раді Європи. Так, як  заявив спеціальний радник Генерального секретаря Ради Європи у справах України  Крістос Джакомопулос, він глибоко засмучений новиною, що адвоката, який захищав одного з двох затриманих російських військових-спецпризначенців, знайшли вбитим.

«Залякування і вбивство адвокатів, які займаються кримінальними справами, є серйозною зневагою до принципів справедливого судового розгляду, які передбачені європейською Конвенцією з прав людини. Адвокати повинні бути захищені державою при виконанні своїх професійних обов’язків і не зазнавати залякування, перешкод або невиправданого втручання в їхню діяльність. У результаті виконання своїх функцій адвокати не повинні бути ототожнювані зі своїми клієнтами або їхніми інтересами», – йдеться в заяві чільного представника Ради Європи.

Нагадаємо, що заступника голови ВКДКА, адвоката Ю.Грабовського було знайдено вбитим біля Жашкова Черкаської області 25.03.2016 року. Детальніше про це читайте у матеріалах "ЗіБ": "Стали відомі подробиці вбивства Ю.Грабовського"

Також читайте: Знайдено запис розмов Грабовського з підозрюваним у його вбивстві.