Закон і Бізнес


Правозахисники стурбовані втратою незалежності омбудсмена


31.03.2016 16:51
2873

Українська Гельсінська спілка з прав людини висловлює занепокоєність щодо ситуації згідно з якою Уповноважений з прав людини позбавляється права назначати або звільняти працівників власного Секретаріату. Натомість таке право буде закріплене за особою, обраною Урядовою конкурсною комісією з підбору кадрів, що позбавляє омбудсмена впливу на власний Секретаріат.


Таку позицію висловила УГСПЛ в офіційному листі до спікера Володимира Гройсмана у зв’язку з положеннями нового Закону «Про державну службу», інформували "ЗіБ" у УГСПЛ. Такий Закон має набрати чинності вже у травні цього року. 

«Попри позитивні риси Закону, він не враховує особливості проходження державної служби в окремих державних інституціях, що мають спеціальний конституційний статус. Зокрема це стосується Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та його Секретаріату», – повідомляється в листі.

У повідомленні наголошено, що  самостійність та незалежність у прийнятті кадрових рішень в національних інституціях із захисту прав людини є однією з вимог «Паризьких принципів» (додаток до резолюції 48/134 Генеральної Асамблеї ООН від 20 грудня 1993, «Принципи, які стосуються статусу національних установ, (Паризькі принципи)»). Також УГСПЛ зазначає, що ця ситуація вказана у 13-ій Доповіді Моніторингової місії ООН з вивчення ситуації з прав людини в Україні. В її тексті йдеться про стурбованість Верховного комісара ООН з прав людини (п. 180) та вказується необхідність внесення змін до Закону «Про державну службу», які б запобігли обмеженню незалежності роботи офісу Омбудсмена.

Разом з тим, УГСПЛ підтримує ініціативи, спрямовані на вирішення даної ситуації та звертається до Голови ВР із проханням пришвидшити розгляд законопроекту №4311 «Про внесення зміни до Закону України “Про державну службу” (щодо особливостей проходження державної служби в секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини)».

З оригінальним текстом листа можна ознайомитись тут.