Закон і Бізнес


КС тут не доречний?!

Банковій зрозуміло, що нардепи повинні працювати ще 2 роки


Влада і закон, №50 (985) 11.12—17.12.2010
2979

Представник глави держави в Конституційному Суді Олена Лукаш уважає, що немає необхідності в офіційному тлумаченні положень Основного Закону, які стосуються дати виборів Верховної Ради, за поданням Центральної виборчої комісії.


«Мова йде про те, що деякі особи в країні прагнуть дізнатися, коли відбудуться вибори, але при цьому вони не хочуть знати, що бажання провести вибори у 2011 році — це бажання зменшити строк повноважень цього парламенту до 4 років», — сказала заступник глави Адміністрації Президента.
О.Лукаш уважає, що це неможливо з погляду конституційного права, оскіль¬ки закон не має зворотної сили. За її словами, якщо народний депутат отримав мандат на 5 років, то він повинен працювати саме стільки. Також вона додала, що, внісши до КС своє подання, ЦВК деякою мірою перестрахувалася від докорів в упередженості.
Водночас деякі експерти-конституціоналісти дотримуються думки, що норма про п’ятирічний строк повноважень ВР утратила силу з моменту її ухвалення, оскільки була встановлена з порушенням процедури. І слід говорити не про зворотну дію закону в часі, а про приведення сторін у первинний стан відповідно до вимог чинної Конституції.