Закон і Бізнес


Введено в дію санкції щодо осіб, причетних до арешту політв'язнів


31.03.2016 10:38
3218

Президент України Петро Порошенко увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про персональні санкції до осіб, причетних до протиправних дій щодо Надії Савченко, Олега Сенцова та Олександра Кольченка. Список цих осіб також оприлюднений.


Це передбачено Указом Президента №121/2016 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 25 березня 2016 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) стосовно осіб, причетних до протиправних дій щодо Надії Савченко, Олега Сенцова та Олександра Кольченка".

В рішенні РНБОУ зазначається, що у зв'язку з винесенням судовими органами Російської Федерації незаконних обвинувальних вироків, здійсненням інших протиправних дій стосовно громадян України Н.Савченко, О. Сенцова та О. Кольченка, відповідно до ч.3 ст. 5 Закону «Про санкції», РНБО підтримала пропозиції Президента України та пропозиції Кабміну (розпорядження КМУ від 23 березня 2016 року № 203-р) про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) стосовно осіб, причетних до протиправних дій щодо Н.Савченко, О. Сенцова та О. Кольченка.

Рішення РНБОУ містить перелік фізичних осіб, до яких застосовуватимуться безстрокові персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

Крім того, за рішенням РНБОУ, Кабмін разом зі Службою безпеки України за участю Нацбанку повинні забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності санкцій. А МЗС в свою чергу повинно поінформувати компетентні органи ЄС, США та інших держав з метою розгляду ними питання щодо запровадження аналогічних санкцій.

Окремо доручається Кабміну підготувати разом з СБУ та розвідувальними органами України пропозиції щодо застосування санкцій стосовно осіб, причетних до протиправних дій щодо інших громадян України, та у двотижневий строк подати їх на розгляд РНБО.