Закон і Бізнес


Через спецоперацію НАБУ одеський суддя вдався до спроби самогубства

Голова РСУ Сімоненко: "На сьогодні у суспільстві побутує думка, що сама по собі посада судді характеризує людину як хабарника і недоброчесного громадянина"


В.Сімоненко: останнім часом повага до честі та гідності людини і, зокрема, особи, яка підозрюється у скоєнні злочину, є повністю знівельованою.

30.03.2016 11:14
63620

Сьогодні з'явилась заява голови Ради суддів України Валентини Сімоненко щодо ситуації в Одесі, де вчора суддю одного з райсудів, за твердженням НАБУ, спіймали на отриманні хабара. Голова РСУ прокоментувала лише методи правоохоронців, про перестрілку та ймовірне отримання суддею 500 тис грн. в заяві мова не йде.


Як повідомили "ЗіБ" у РСУ, Валентина Сімоненко стурбована тим, що під час проведення і затримання судді Малиновського районного суду міста Одеси, проти якого розпочалося досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК (одержання неправомірної вигоди), методи та дії працівників Національного антикорупційного бюро України та Національної поліції призвели до спроби самогубства підозрюваного (зауважимо - наразі про це НАБУ не повідомляло - ред.).

"Зазначений факт яскраво демонструє те, що останнім часом повага до честі та гідності людини і, зокрема, особи, яка підозрюється у скоєнні злочину, з боку осіб, які проводять оперативно-розшукові або слідчі дії, є повністю знівельованою.

За бажанням зробити з факту запобігання чи розслідування злочину яскраву театральну виставу, часто-густо правоохоронні органи, в особі їх окремих керівників не замислюються над тим, що такі дії стосуються долі, здоров'я та життя людини", - відзначає голова РСУ.

Повага до честі та гідності людини під час розслідування кримінальних правопорушень, відзначає вона, є демонстрацією принципу презумпції невинуватості, закріпленого у Конституціях більшості країн світу та України.

Голова Ради також зауважує - на сьогодні у суспільстві побутує думка, що сама по собі посада судді характеризує людину як хабарника і недоброчесного громадянина. "У нашій історії таке ставлення до людини вже було у 30-х роках ХХ століття, тому повторення такої історії демократичній державі Україні не потрібно", - говорить вона.

Водночас, за словами В.Сімоненко, відсутність поваги до честі і гідності людини демонструють при виконанні  своїх обов’язків і деякі судді, працівники апаратів судів та інших органів судової влади.

З огляду на все це голова Ради суддів закликає усіх працівників правоохоронних органів, суддів, працівників апарату судів та усіх органів судової влади, при виконанні своїх обов’язків пам’ятати, що честь і гідність людини є наріжним каменем Конвенції про права людини і основним почуттям людини при позиціонуванні  її у суспільстві. 

Детальніше про одеські події читайте тут.