Закон і Бізнес


Ностальгія за імперією

Новозеландці вирішили залишити на своєму прапорі нагадування про колоніальне минуле


№14 (1260) 02.04—08.04.2016
3819

Мешканці Нової Зеландії відмовилися міняти існуючий прапор держави. Враховуючи досить великий відсоток тих, хто не проти зміни дизайну державного прапора, організатори референдуму сподіваються повторити опитування, але запропонувати більш привабливий дизайн.


За звичний дизайн прапора — з британським «Юніон Джеком» в лівій верхній чверті і чотирма червоними зірками з білою окантовкою в правій частині — проголосували 56,6% новозеландців. За альтернативний проект — срібна папороть на чорно-синьому фоні і червоні зірки з білою окантовкою — віддали голоси лише 43,2%, повідомляє The Guardian.

Проте прихильники зміни прапора не мають наміру здаватися. Як заявив активіст і один із лідерів руху за зміну держсимволу Льюіс Холмен, дебати стосовно прапора тільки починаються. «Результат референдуму куди кращий, ніж ми могли сподіватися, — відзначив він. — А значить, ми виграли дискусію щодо зміни прапора, але не змогли запропонувати гідний дизайн. Думаю, протягом наступного десятиліття ми його змінимо. Це не кінець — це тільки початок».

Дискусії щодо прапора почалися ще в 1973 році. У результаті було вирішено провести загальнонаціональний референдум, який проходив у два тури, — в 2015 і 2016 роках. У першому турі було вибрано дизайн альтернативного прапора, а в другому — вирішувалося, чи замінить він існуючий.

Прихильники зміни державного прапора вказують на те, що нинішня версія дуже схожа на прапор Австралії — на міжнародних заходах через це не раз траплялися казуси. Крім того, вона не відповідає статусу Нової Зеландії як суверенної і незалежної держави, натякаючи на її колоніальний статус. Нарешті, існуючий дизайн не містить ніяких згадок про корінне населення країни — племена маорі.

Ті, хто відстоюють звичну версію, наполягають на фінансовому боці питання, стверджуючи, що зміна малюнка прапора обійдеться в чималі гроші, а також на ностальгічні і патріотичні почуття. Вони вважають, що «Юніон Джек» має повне право знаходитися на прапорі Нової Зеландії, оскільки символізує славне минуле країни у складі Британської імперії, і нагадують, що саме під цим прапором новозеландські солдати гинули в двох світових війнах.