Закон і Бізнес


Керівники прокуратур виступили проти Сакварелідзе


Фото з сьогоднішньої акції під стінами ГПУ - з Fb Д.Сакварелідзе

25.03.2016 15:00
2585

На сайті Генпрокуратури з'явились колективне звернення керівників регіональних прокуратур до Віктора Шокіна. Його автори стверджують, що поведінка заступника Генпрокурора, прокурора Одеської області Д.Сакварелідзе несумісна з його перебуванням на посаді.


Відповідний лист датовано 24 березня та він містить підписи керівників прокуратур областей, військових прокурорів, в.о. прокурора Києва та АРК.

Причиною такого звернення став заклик Д.Сакварелідзе до акції під стінами Генеральної прокуратури України. За його словами, у ГПУ продовжуються звільнення тих працівників, які брали участь в розслідуванні справи "діамантових" прокурорів.

В свою ж чергу автори звернення назвали такий заклик проявом правового нігілізму, тиском на прокуратуру та демонстрацією ігнорування Конституції України.

"Даючи правову оцінку таким діям, слід констатувати порушення вимог ч. 3 ст. 18 Закону України "Про прокуратуру", якою встановлено пряму заборону прокурору приймати участь у будь-яких політичних акціях, мітингах, страйках, так і вимог ч.ч. 3-4 ст. 19 зазначеного закону, якими встановлено обов'язок прокурора діяти лише на підставі, в межах та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, неухильно додержуватись присяги прокурора, прокурорської етики та не вчиняти дії, які дискредитують його як представника прокуратури та шкодять авторитету прокуратури",  - відзначається у листі.

Керівники регіональних прокуратур вважають, що своїми закликами, Д.Сакварелідзе порушено вимоги ст. 44 Конституції, ст.ст. 5, 16 Закону "Про державну службу", ст.ст. 1, 3, 4, 16 Закону "Про прокуратуру" ст.ст. 1, 2, 5, 7 Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури. Все це, на їхню думку, несумісне з перебуванням Д.Сакварелідзе на посаді заступника Генерального прокурора України та в органах прокуратури.