Закон і Бізнес


За повну незалежність


№13 (1259) 26.03—01.04.2016
3440

Якісне відновлення прав громадян потребує повної незалежності суддів. На цьому наголосив заступник голови Вищого адміністративного суду Михайло Цуркан під час обговорення стану та напрямів розвитку судової реформи.


Він, зокрема, відзначив, що на даному етапі, на жаль, сама суть адміністративного судочинства спотворюється. Адже адміністративні суди безпосередньо вирішують конфлікти між владою та людьми і необхідно чітко розуміти, чиї саме права здебільшого порушуються. «Якісне відновлення прав громадян потребує повної незалежності суддів та надання їм вагомих законодавчих інструментів для ефективного захисту та відновлення порушених прав громадян», — сказав М.Цуркан.

Одним із шляхів вирішення проблем недосконалості вітчизняного законодавства у сфері судочинства він називає саме єдність судової практики, що забезпечить вектор розвитку всієї правової доктрини.

Також заступник голови ВАС висловив бачення стосовно запровадження новітніх технологій. Він відзначив, що, можливо, це і додасть певного навантаження на діяльність суду, проте значно спростить роботу громадянам. Тому, на його переконання, впровадження електронної судової системи є необхідним.