Закон і Бізнес


З'їзд адвокатів під загрозою у зв'язку з рішенням суду?


24.10.2012 15:59
2344

Вчора пізно ввечері Дніпропетровський окружний адміністративний суд визнав неправомірним проведення установчої конференції адвокатів Дніпропетровської області. Про це йдеться в рішенні суду по справі за позовом адвоката Сергія Жукова до Дніпропетровської обласної Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.


Суд визнав протиправним проведення установчої конференції адвокатів Дніпропетровської області 25 вересня 2012 року, а також недійсними рішення, прийняті цією установчою конференцією. Підставою для задоволення позову стало те, що суд визнав порушення права адвокатів на участь у роботі органів адвокатського самоврядування через неможливість бути присутнім на конференції з причини недостатньої кількості місць в орендованому залі для всіх бажаючих адвокатів.

Суд також зобов'язав Дніпропетровську обласну КДКА призначити дату і місце проведення установчої конференції адвокатів Дніпропетровської області згідно з пунктом 5 перехідних положень Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», і пізніше відзвітувати перед судом про проведення конференції.

Адвокат Сергій Жуков, який подав позов до суду, прокоментував це рішення «ЗіБ»: «У реєстрі адвокатів Дніпропетровської області зареєстровано 2267 адвокатів, а орендований місцевою КДКА зал театру імені М.Горького вміщає всього 577 осіб. Тому вже спочатку значне число адвокатів не мали можливості потрапити в зал і взяти участь в обранні делегатів до органів адвокатського самоврядування. Крім того, заявленого часу реєстрації – одної години - явно недостатньо для реєстрації 2000 осіб. Я вважаю, що у зв'язку з неналежною організацією конференції, мої права були порушені».

Як розповів С.Жуков, на збори прийшов 631 чоловік, як пізніше з'ясувалося, 86 з них залишилися за дверима. Як зізнавалися самі люди, в цій ситуації вони відчули себе якимись «міноритарними акціонерами, чиї голоси не мають значення.

На думку С.Жукова, рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду може стати прецедентним. «Я вважаю, що рішення суду може вплинути і на проведення з'їзду адвокатів. Тому що до з'їзду залишилося дуже мало часу, до того ж зараз передвиборний період. Думаю, навряд чи апеляційний суд встигне розглянути апеляцію до 17 листопада. Тому якщо, припустимо, зараз Дніпропетровська делегація поїде на з'їзд, а потім рішення суду вступить в законну силу, то тоді З'їзд адвокатів і всі прийняті на ньому рішення можуть бути визнані нелегітимними».

Закон і Бізнес