Закон і Бізнес


Крізь терня до захисту

Сучасні адвокати змушені пристосовуватися до умовності гарантій своєї діяльності


№12 (1258) 19.03—25.03.2016
КАТЕРИНА БУТОВЧЕНКО
14784

Адвокатська спільнота продовжує обговорювати варіанти посилення гарантій своєї професійної діяльності. З огляду на загадкове зникнення заступника голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Юрія Грабовського ця тема набуває дедалі більшого резонансу. Водночас офіційної позиції Національної асоціації адвокатів України стосовно можливого викрадення колеги поки що немає.


Професіоналізм або життя

Як повідомив «ЗіБ» голова комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Тарас Ламах, в асоціації поки що не можуть ні спростувати, ні підтвердити підозри щодо викрадення колеги.

Широкому загалу Ю.Грабовський відомий як адвокат колишнього співробітника російського ГРУ Олександра Олександрова, якого разом з Євгеном Єрофєєвим обвинувачують у тероризмі. Чи пов’язане загадкове зникнення адвоката 5 березня з готелю «Аркадія» в Одесі із цією гучною справою?

Колеги адвоката не виключають такої можливості. Зокрема, Євген Солодко звернув увагу на те, що «справа О.Олександрова та Є.Єрофєєва» «застрягла» в суді напередодні представлення доказів захисту. І так уже збіглося, що комп’ютер Ю.Грабовського опинився у Генеральній прокуратурі у зв’язку із розшуком останнього.

«З одного боку, безперечно, необхідно зробити все можливе, щоб знайти Юрія, — прокоментував ситуацію Є.Солодко. — З другого — комп’ютер містить інформацію, яка становить адвокатську таємницю».

Між правоохоронцями та зловмисниками

Прикметно, що правоохоронні органи також зберігають мовчання у «справі Грабовського». Адвокати постійно скаржаться на прослуховування їхніх телефонних розмов з клієнтами.

Як повідомили «ЗіБ» у комітеті захисту прав адвокатів, у Службі безпеки України винайшли цілком легальну схему, яка дозволяє отримати дозвіл на прослуховування будь-якої особи. Достатньо приписати потрібний номер підозрюваному в тероризмі або пов’язаному з ним злочині. Суддя, звісно ж, може самостійно пересвідчитися, кому саме належить номер, але зазвичай цього не робить. У подальшому внутрішня звітність СБУ стосовно прослуховування таких номерів потрапляє під гриф «державна таємниця», тож дізнатися, чи прослуховувався номер конкретного адвоката, неможливо. Не дивно, що правники б’ють на сполох і в будь-якому витоку інформації підозрюють СБУ.

Також деякі правники припускають, що до зламу акаунту і написання текстів від імені Юрія на його сторінці має стосунок саме СБУ. Йдеться про те, що ввечері 9 березня на сторінці адвоката у Фейсбуку з’явилося повідомлення з вказівкою на місцезнаходження — Шарм-ель-Шейх. Автор просив у друзів вибачення «за те, що підвів» і повідомляв, що поїхав з України з міркувань власної безпеки. Однак знайомі Ю.Грабовського сумніваються в тому, що цей допис зробив він сам. Припускають, що зловмисники, які викрали адвоката, намагаються приспати пильність зацікавлених у пошуках осіб. На користь такого припущення свідчить і той факт, що закордонний паспорт адвоката залишився в Києві.

Водночас Є.Солодко відкидає версію про те, що акаунт Ю.Грабовського зламаний. «У нього могли відібрати телефон і клікнути на іконку Фейсбуку, — зауважив адвокат. — Навіть якщо той запаролений, дізнатися пароль — не проблема».

Адвокат Віталій Сердюк, також добре знайомий з Ю.Грабовським, схильний уважати: якщо колегу й викрала група зловмисників, то, швидше за все, аматорів. «Наскільки я пам’ятаю, Ю.Грабовського дійсно допитували в СБУ, — розповів В.Сердюк. — Начебто він вислав документ, який становив таємницю слідства, але це було дуже давно. Малоймовірно, щоб це мало якийсь стосунок до теперішньої ситуації. Більш цікаве те, що до домівки Ю.Грабовського незадовго до його зникнення вдиралися невідомі. Він то знаходив предмети, які йому не належать, то, навпаки, виявляв відсутність своїх речей. Зокрема, зникли старий светр і травматична зброя. Якщо зловмисники хотіли фальсифікувати докази обвинувачення проти Ю.Грабовського, то це свідчить про рівень їх «професіоналізму». Правоохоронці не пов’язуватимуть викрадену зброю з її законним власником, це ж зрозуміло. Більш вірогідно, що на Ю.Грабовського тиснули, намагалися деморалізувати, відібравши зброю, яку він тримав для захисту».

Серйозна робота

Чи вдалося зловмисникам налякати адвоката? На думку Т.Ламаха, така можливість існує. Але де Ю.Грабовський не перебував би з міркувань власної безпеки, швидше за все, це не Шарм-ель-Шейх. «Особисто я вважаю, що цей допис зробив не Юра», — зазначив голова комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ. Він також додав, що багато чого не може розповісти ні пресі, ні колегам-адвокатам, але запевнив: «Правоохоронні органи мовчать, тому що ведеться серйозна робота».

У профільному комітеті НААУ також не гають часу, адже проблема посилення гарантій адвокатської діяльності сама собою не розв’яжеться. Попереду комплексна методична робота, зокрема щодо законодавчого закріплення можливості адвоката незалежно від дозволу слідчого брати участь у будь-яких слідчих діях, які проводяться стосовно клієнта. Ініціювати відповідні зміни планують найближчим часом, а доки триває підготовчий процес, адвокати змушені пристосовуватися до того недосконалого вигляду професійних гарантій, який вони мають на сьогодні.

Пряма мова

ТАРАС ЛАМАХ, голова комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ:

— Офіційна позиція у цій справі в НААУ з’явиться лише тоді, коли хтось із нас буде допущений до ознайомлення з матеріалами як представник потерпілого. Доти ніяких офіційних заяв, лише версії, яких може бути безліч. Доки нема фактів і доказів, все це на рівні домислів.

Достеменно можу сказати лише те, що 10 березня голова НААУ та РАУ Лідія Ізовітова передала до поліції заяву з приводу зникнення заступника голови ВКДКА Юрія Грабовського. Кримінальне провадження відкрите за ч.1 ст.115 Кримінального кодексу. Проте в кожного з нас можуть бути свої версії причини зникнення Юрія. Може, воно буде перекваліфіковане за ч.2 ст.115, а можливо, в Юри дійсно є привід опікуватися своєю безпекою, і він урешті-решт повернеться додому цілий та неушкоджений.