Закон і Бізнес


КСУ оприлюднить рішення щодо "наступної чергової сесії ВР"


18.03.2016 08:11
3853

18 березня 2016 об 11:00 Конституційний Суд України оприлюднить своє рішення у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо офіційного тлумачення положення „на наступній черговій сесії Верховної Ради України“, яке міститься у статті 155 Конституції України.


В кінці січня 2016 року Конституційний Суд України розпочав розгляд справи щодо офіційного тлумачення положення статті 155 Конституції України, в якій говориться про строки прийняття Верховною Радою України законопроекту про внесення змін до Конституції України.

Народні депутати  просили КСУ чітко зазначити, чи означає положення "на наступній черговій сесії Верховної Ради України", що відповідний законопроект може бути прийнятий лише на безпосередньо наступній (за номером) сесії Верховної Ради України після сесії, на якій такий законопроект попередньо схвалений; чи прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції України можливе на будь-якій наступній сесії (тобто такій, що має місце пізніше за часом) після сесії, на якій відбулося попереднє схвалення такого законопроекту.

Наразі невідомо, чи не переконають суддів у тому, що «наступною черговою сесією» може бути будь-яка з них. Але переважна більшість експертів переконані, що витлумачити ст.155 Конституції якось інакше неможливо. Якщо Суд підтвердить очевидне, це означатиме, що реформа в частині децентралізації відкладається принаймні до лютого 2017 року. І то — за найкращого розкладу.


Закон і Бізнес