Закон і Бізнес


За мир у всьому світі

Маршаллові Острови зажадали від ядерних країн позбутися зброї масового ураження


№12 (1258) 19.03—25.03.2016
4119

Великій Британії доведеться захищати свою політику в Міжнародному суді ООН, оскільки на неї подали скаргу Маршаллові Острови — країна, все населення якої поміститься на стадіоні «Вемблі».


Ця республіка подала до суду також на Індію і Пакистан і хотіла б засудити США, Росію, Китай, Францію, Ізраїль і Північну Корею, але проблема полягає в тому, що ці країни не визнають юрисдикції Міжнародного суду ООН, повідомляє Independent. Маршаллові Острови стверджують, що ядерні держави не виконують своїх зобов’язань щодо позбавлення від ядерної зброї.

США, наприклад, між 1946 і 1958 роками провели 67 ядерних випробувань на Маршаллових Островах. Міністр закордонних справ цієї країни Тоні ле Брум добре пам’ятає, як при вибухах все небо ставало червоним.

У перший день слухань представник Великої Британії скаржився, що судовий розгляд без інших країн, які підписали договір про нерозповсюдження ядерної зброї, виглядає дещо дивним.

Нагадаємо: цей договір був схвалений Генеральною Асамблеєю ООН у червні 1968 року і вступив у силу в березні 1970-го. Його учасниками є майже всі незалежні держави світу, за винятком Ізраїлю, Індії, Пакистану і КНДР. Велика Британія, так само як СРСР і США, підписала договір у 1968-му і є однією з трьох країн — депозитаріїв документа.