Закон і Бізнес


Вимушена таємничість


№12 (1258) 19.03—25.03.2016
35461

Верховний Суд підготував висновок щодо законопроекту, в якому пропонується змінити правила ведення фото- і відеозйомки в суді.


Відповідні зміни передбачаються в проекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення гласності та відкритості судового процесу)» (№3874). Так, у процесуальних кодексах планується прописати, що учасники процесу та всі присутні на ньому особи можуть «проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис, трансляцію судового засідання без отримання окремого дозволу суду».

Разом з тим у ВС нагадали, що висновок №7 (2005) Консультативної ради європейських суддів передбачає таке: «Головуючий суддя повинен мати можливість приймати рішення щодо умов зйомки та переривання трансляції в будь-який час. Ці та будь-які інші необхідні заходи повинні захищати права осіб, які беруть участь у слуханнях, та забезпечувати, щоб слухання проводилися належним чином».

Тому, наголошують у ВС, законодавство має закріплювати право суду на заборону проведення в залі засідання зйомки у виняткових випадках, наприклад, коли це перешкоджає проведенню засідання або ускладнює з’ясування істини у справі. Також у висновку наголошується, що зйомка має відбуватись, якщо проти неї не заперечують учасники процесу.