Закон і Бізнес


Операція «Автомийка»


№11 (1257) 12.03—18.03.2016
3733

Колишній президент Бразилії Луїс Інасиу Лула да Силва пообіцяв докласти всіх зусиль, щоб очистити своє ім’я від звинувачень у причетності до грандіозної схеми підкупу, організованої нафтогазовим гігантом — компанією Petrobras.


Розслідування у справі Petrobras, відоме як Операція «Автомийка», вже привело до порушення кримінальних справ проти десятків великих бізнесменів і функціонерів Робітничої партії, яка перебуває при владі з 2003 року (спочатку в особі Л.Лули, а згодом — його наступниці Ділми Русеф) за обвинуваченнями в причетності до корупційної схеми.

Слідчі вважають, що 70-річний Л.Лула отримав близько 30 млн реалів (понад 200 млн грн.) як плату за свої виступи, а також внески до його благодійного фонду «Інститут Лули». «60% пожертвувань інституту були зроблені п’ятьма найбільшими бізнесменами, причетними до скандалу з «Автомийкою», — цитує Бі-Бі-Сі прокурора Карлоса Фернандо дос Сантос Ліма.

В рамках чергових слідчих дій у цій справі поліція провела 33 обшуки й 11 затримань. Крім іншого, обшуки були проведені в будинку колишнього президента, а також у штаб-квартирі інституту. Проте самому Л.Лулі поки що не було висунуто прямих обвинувачень.