Закон і Бізнес


Діти сонця


№11 (1257) 12.03—18.03.2016
3443

«Особам до 18 вхід заборонений» — такі попередження незабаром можуть з’явитися на шведських соляріях. Влада стурбована зростанням онкозахворювань шкіри і хоче вберегти від шкідливої дії ультрафіолету юних громадян. Консерватори проти — потрібно не забороняти, а роз’яснювати, що ризикують громадяни будь-якого віку.


Уряд країни продовжує просувати відповідний законопроект, піклуючись про здоров’я неповнолітніх. Нині документ направлено на схвалення в комісію Євросоюзу.

Шведські чиновники дуже стурбовані динамікою зростання кількості онкозахворювань шкіри. «Ми украй стурбовані і хочемо по можливості вберегти від цієї форми раку наших дітей і молодь. У зв’язку з цим скоротити використання соляріїв украй важливо. Крім того, ми не бачимо підстав, чому дітям потрібно користуватися соляріями. Тому важливий віковий ценз» — говорила міністр екології, глашатай Зеленої партії Оса Ромсон в інтерв’ю шведському радіо.

Для того щоб увести цю заборону, уряд має намір внести поправки до закону про випромінювання. Як міра покарання для порушників передбачаються штрафи або навіть позбавлення волі на термін півроку. Введення вікового цензу передбачається встановити з червня 2018 року.

Автори ініціативи також апелюють до того, що солярії в Швеції нерідко працюють без персоналу в автоматичному режимі: підійшов, кинув монету або жетон і загоряй. На думку урядовців, суспільство готове до таких обмежень, і які-небудь інформаційні кампанії проти них більш не мають успіху. Тому в уряді вважають, що пропозиції про вікові обмеження в соляріях отримають підтримку парламентської більшості.

Але представник консерваторів Сецилія Відегрен не вважає заборону вірною стратегією: «Неможливо законодавчо усунути всі небезпеки в житті. Але необхідно працювати над інформуванням громадян і чітко роз’яснювати, що ультрафіолетове випромінювання у великих дозах шкідливе для всіх».