Закон і Бізнес


Апокаліпсису не буде

Правоохоронці й суди рапортують про готовність застосовувати новий КПК


№42 (1081) 20.10—26.10.2012
ЮЛІЯ ГАЙДАЙ
4223

Апокаліпсис місцевого масштабу, «призначений» в Україні деякими експертами на 19 листопада, скасовується. Наша правова система готова до набуття чинності новим Кримінально процесуальним кодексом, заявили представники прокуратури, МВС, СБУ і судової влади, котрі виступали на парламентських слуханнях у Комітеті ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.


Ризики «колапсу»

Не є таємницею, що частина експертів наполегливо не хочуть вірити в те, що КПК набуде чинності 19 листопада. «Дату перенесуть, ось побачите», — говорять деякі судді й адвокати під час неформального спілкування. Дійсно, кодекс містить рекордну кількість нововведень. По суті, це повний злам усієї колишньої системи, що передбачає не тільки величезний масив роботи, а й чималі нефінансові вливання.

«Найбільш складним процесом слід уважати перебудову системи правоохоронних органів у зв’язку із змінами в організації системи досудового розслідування, — сказав, відкриваючи парламентські слухання, присвячені втіленню на практиці положень КПК, перший заступник голови комітету Володимир Олійник. — У цих умовах відсутність узгоджених, чітко спланованих і кон­трольованих дій відповідних органів державної влади з вирішенням усіх проблем перехідного періоду може викликати «колапс» усієї системи кримінальної юстиції. Як випливає з наявної в комітеті інформації, ризики розвитку ситуації саме в цьому напрямі досить високі».

Ключова новела, на думку В.Олійника, — створення Єдиного реєстру досудових розслідувань, з якого, по суті, і починається кримінальне провадження. Але з цим положенням якраз і можуть виникнути проблеми, а саме — з перенесенням усіх даних з паперових на цифрові носії. Депутат уважає, що необхідно вкрай уважно підійти до питання безпеки програмного забезпечення й даних реєстру. Адже вся база розслідувань стане частиною загальної системи, (нехай і захищеної), а її користувачі матимуть доступ до Інтернету. Тому необхідно передбачити всі ризики.

В.Олійник уважає: держслужба захисту зв’язку і інформації, ГПУ і СБУ повинні координувати це питання і створити комплексну систему захисту інформації, що міститиметься в реєстрі. А її параметри слід перевіряти на безпеку підрозділу з боротьби з кіберзлочинністю і навіть проводити навчальні атаки «хакерів». Проте шляху назад немає. «Нам у жодному випадку не можна зупинятися, тому що це найбільш небезпечно. Необхідно з мінімальними помилками пройти найскладніший перехідний період», — заявив заступник голови комітету.

Отже, наскільки реально, що 19 листопада наша правова система плавно перейде на нові рейки, а не «злетить» із старих? Про готовність до набуття чинності КПК на парламентських слуханнях відзвітували силовики й представники судової влади. Незважаючи на зловісні прогнози й нагнітання ситуації, виступи були бравурні. З огляду на слова правоохоронців і суддів, ніякого «колапсу» не передбачається.

Прокуратура: всім роздадуть ключі

До речі, паралельно з парламентським слуханнями в КПУ проходила нарада з питання готовності до набуття чинності КПК. «До впровадження норм нового КПК ми вже давно й грунтовно готуємося», — відзначив Генпрокурор Віктор Пшонка. І додав, що за півроку підготовки були реалізовані заходи щодо навчання працівників відомств, внесені зміни в нормативні документи, проведені структурні зміни й завершений процес матеріально-технічного оснащення правоохоронних органів.

За словами начальника управління ГУ організаційного і правового забезпечення ГПУ Євгена Курби, котрий представляв прокуратуру на парламентських слуханнях, основний напрям, за яким працювала ГПУ, — це розробка й введення в дію Єдиного реєстру досудових розслідувань. Вже підготовлено й затверджено положення, присвячене реєстру, створений окремий підрозділ, що займається цим питанням, розроблений інтерактивний навчальний курс для реєстраторів і користувачів ЄРДР.

До речі, в ГПУ зараз створюється автономний центр сертифікації ключів доступу до реєстру, і в недалекому майбутньому всі слідчі й прокурори отримають ключі в його адміністраторів.

«Ще одна важлива новела кримінального процесу — надання повноважень нагляду за ОРД прокуратурам міського й районного рівня пов’язана з режимом секретності, — розповів Є.Курба. — У зв’язку з цим зараз частина працівників оформляє допуск до держтаємниці, у всіх районах створені спеціальні приміщення з роботи з таємними документами. У 96% прокуратур районного рівня такі приміщення створені й сертифіковані. Оформлений допуск до держтаємниці 5312 працівникам прокуратури, 3554 заяви перебувають на розгляді в СБУ».

Розповів він і про те, що вже завершена реорганізація військових прокуратур — вони демілітаризовані й перейменовані на спеціалізовані прокуратури з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері, працівники цих прокуратур позбулися статусу військово­службовців.

«Ми доклали максимум зусиль, щоб забезпечити якомога більш безболісне введення в дію КПК», — резюмував Є.Курба.

Міліція: заліки з КПК

Міліція, на яку ляже основний обсяг практичної роботи після скасування стадії досудового слідства, готується до набуття чинності КПК не менш активно. За словами начальника підрозділу ГСУ МВС Максима Цускарідзе, зараз поетапно розширюється штат слідчих й оперативних працівників. За останній рік слідчий апарат МВС «виріс» майже на 3 тис. співробітників. У 2012-му за рахунок внутрішнього перерозподілу планується збільшити його ще на 5 тис. чоловік.

Приведені у відповідність відомчі нормативно-правові акти, потрібні на першому етапі роботи за новим КПК, а особовий склад МВС здає спеціальні заліки на знання цього кодексу. Правда, поки що, за словами М.Цускарідзе, результати невтішні, але міліція збирається й далі працювати в цьому напрямку, щоб домогтися від своїх кадрів ідеального знання нового КПК. Спільно з ГПУ МВС вже розробило бланки й зразки процесуальних документів.

Узагалі, в МВС серйозно поставилися до вивчення нових положень і навіть розробили алгоритм дій працівників правоохоронних дій згідно з кодексом — своєрідний локальний коментар до КПК. До того ж на сайті слідчого управління з’явився і відеокоментар. МВС також розробила зразки матеріалів, — вже зараз слідчі можуть бачити, як після 19 листопада виглядатиме кримінальне провадження.

«У слідчому управлінні створені додатково режимно-секретні частини. Оформлення допуску до режиму держ­таємниці зараз продовжується: 40% співробітників вже отримали допуск, документи стосовно ще 60% — на узгодженні в СБУ. МВС у повному обсязі готова реалізовувати положення нового КПК», — рапортував М.Цускарідзе.

СБУ: у режимі відеозв’язку

СБУ, так само як і міліція, всім особовим складом сіло за парти. Навчання відбувається на базі профільних нав­чальних закладів, організовані курси підвищення кваліфікації, працівники складають заліки, проводяться семінари.

У зв’язку з набуттям чинності КПК СБУ відновила свою правову базу й привела у відповідність з положеннями нового закону 33 нормативних акти.

Крім того, Служба безпеки грунтовно підготувалася до проведення відеоконференцій. «Приміщення головного слідчого управління, слідчих відділів генеральних органів (всього 56 кабінетів) обладнані спеціальними технічними засобами для здійснення дистанційного кримінального провадження в режимі відеоконференції. Визначені особи, відповідальні за перебування затриманих в органах досудового розслідування, і спеціальний уповноважений для проведення розслідувань щодо неповнолітніх. Усі заходи, потрібні для впровадження КПК, ми прийняли», — запевнив заступник начальника ГСУ СБУ Віталій Маяков.

Суди: навантаження збалансували

За словами голови Державної судової адміністрації Руслана Кирилюка, у зв’язку з набуттям чинності новим кодексом штат суддів районних судів збільшений на 1184 одиниці. При цьому вдалося ще й рівномірно розподілити навантаження на суддів по всій Україні. «Після розширення штату навантаження в районних судах становитиме не більше 76 справ на одного суддю. Раніше у нас були випадки, коли суддя в одному регіоні розглядав і по 250 справ, а в іншому — 20—30. Таким чином, вдалося виконати вимоги КПК і одночасно збалансувати судову систему», — вважає Р.Кирилюк.

Крім того, внесено зміни до інструкції по діловодству в судах, затверджено порядок роботи з технічними засобами фіксації судового процесу. Внесені подання в місцеві ради з приводу формування списків присяжних. На сьогодні вже затверджені списки по 551 суду.

ДСАУ спільно з Державною пенітенціарною службою веде роботу з впровадження системи відеоконференції. Зараз розглядати справи в дистанційному режимі можуть всі апеляційні суди, до кінця року такими системами обладнають ще 150 районних судів.

До речі, до роботи з підготовки до набуття чинності КПК підключився і Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ. «Після того, як був прийнятий КПК, ми звернулися до апеляційних і місцевих судів з питанням, які положення КПК вимагають серйознішого методичного вивчення, — розповів заступник голови ВСС Станіслав Міщенко, — Отримавши відповіді, ми розподілили ці теми між суддями ВСС. Сьогодні в нас уже готові два інформаційні листи, на виході — ще 4. До 19 листопада ми повністю охопимо положення КПК, що стосуються судової діяльності».

«Спілкування з суддями апеляційних місцевих судів свідчить про те, що завдання, поставлені перед судами в «Перехідних положеннях», — вирішені. Думаю, що суди загальної юрисдикції готові до впровадження всіх норм КПК», — завірив С.Міщенко. А ось Р.Кирилюк вважає, що реалізація деяких практичних положень залежатиме від фінансування: «Організаційно судова система готова до набуття чинності КПК, але швидкість впровадження таких новацій, як відеоконференція, переобладнання залів судових засідань, залежатиме від рівня фінансування».