Закон і Бізнес


Бот-юрист


№10 (1256) 05.03—11.03.2016
3763

Британський студент створив бота, який залишає юристів без роботи. Комп’ютерна програма після відповідей на певні запитання самостійно складає апеляцію. За час існування загальна сума штрафів, які вона допомогла оскаржити, досягла $3 млн.


Щоб скористатися послугами бота-юриста, жителям Сполученого Королівства достатньо зайти на сайт і зареєструватися. Після цього необхідно відповісти на декілька запитань (наприклад, наскільки виразними були знаки, що забороняють парковку, хто був за кермом і т.д.). Після закінчення «бесіди» бот самостійно складає апеляцію, яку користувач може направити до суду.

Спочатку автор програми 19-річний британський студент Джошуа Браудер намагався самостійно боротися з несправедливими парковочними штрафами. Проте сервіс DoNotPay, запущений їм для цих цілей, дуже швидко ставав популярним.

Незабаром Д.Браудер, що нині навчається в Стенфорді (США), перестав справлятися з великою кількістю листів. Тоді він створив бота-юриста.

Програма орієнтується за певними ключовими словами, які дозволяють зрозуміти проблему користувача. Поки що бот розбирається тільки в британському законодавстві, але автор програми не виключає, що вона може удосконалюватися.