Закон і Бізнес


Хабар на той світ


№10 (1256) 05.03—11.03.2016
3289

Китайська влада з метою боротьби з корупцією вирішила посилити правила похорону для членів компартії. Нові норми стосуються незатверджених типів поховання й купівлі могильних ділянок.


Наголошується, що члени партії повинні проводити «екологічно чистий» похорон. До таких належать поховання в морі, розвіювання праху над морем або під деревами, а також зберігання праху померлого в урні, повідомляє Global Times з посиланням на директиви, опубліковані дев’ятьма відомствами.

Часто могили чиновників у кілька разів перевищують національний стандарт — не більш ніж 1 м2. Крім того, багато поховань мають розкішне оформлення, а в деяких випадках така могила може служити хабаром. Зокрема, колишній мер Нанкіна Цзі Цзяньє, якого засудили до 15 років в’язниці за корупцію, купив ділянку для поховання площею 150 м2.

При цьому деякі чиновники придбали розкішні гробниці, але не зазначають своїх імен на надгробках, побоюючись, що громадськість дізнається про це. Інша проблема полягає в тому, що чиновники, користуючись своєю владою, влаштовують пишні поминки, на яких збираються великі суми грошей.

Держрада КНР ще в 2013 році почала забороняти чиновникам і членам партії подібну практику. Вона також закликала членів партії посмертно стати донорами органів.

Члени партії повинні переконати близьких родичів і колег дотримуватися цих правил. Тих, хто їх порушує, «виправлять і покарають», пояснив чиновник-інструктор.