Закон і Бізнес


Утрачені дні

Відпустки суддів мають збільшитися на тиждень завдяки постанові ЦК КПРС 1967 року


В.Картере повідомив про фінансові проблеми у своєму суді.

№42 (1081) 20.10—26.10.2012
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
5342

Рада суддів господарських судів обговорила методику розрахунку відпусток законників і дійшла висновку, що час «канікул» має збільшитися на тиждень. Причина недоданих днів криється в 60-х роках минулого століття.


Усі вільні!

РСГС визначилась із часом проведення наступної конференції суддів господарських судів. Вона має відбутися 22 листопада в приміщенні Вищого господарського суду. Відповідно до попереднього плану «господарники» заслухають звіт органу самоврядування та, швидше за все, внесуть корективи до його складу. Крім цього, будуть обрані делегати на з’їзд суддів. Також «господарники» заслухають інформацію Державної судової адміністрації щодо цьогорічного фінансування.

Напевно, чимало законників їхатимуть на конференцію в хорошому настрої, принаймні РСГС зробила для цього все можливе, віднайшовши в законодавстві норми, які мають збільшити час оплачуваної відпустки суддів.

Відповідно до закону «Про судо­устрій і статус суддів» законникам надається щорічна оплачувана відпустка тривалістю 30 робочих днів. У свою чергу Мінсоцполітики роз’яснило, що цей час рівнозначний 35 календарним дням. Така позиція міністерства грунтується на постанові ЦК КПРС і Ради міністрів СРСР, оприлюдненій ще в 1967 р., та її роз’ясненні. Відповідно до них відпустка має розраховуватися з огляду на шестиденний робочий тиждень.

Наразі в Україні запроваджено п’ятиденний робочий тиждень, а тому, вважають «господарники», при перерахунку 30 робочих днів має вийти 42 дні календарні.

РСГС вирішила доручити головам господарських судів забезпечити виконання вимог положень закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо надання оплачуваної відпустки з урахуванням п’ятиденного робочого тижня. Крім цього, пропонується провести перерахунок відпусток, наданих суддям у цьому році. Таким чином, законники мають отримати додаткові осінньо-зимові «канікули»

Зарплати не буде?

Незважаючи на очікування додаткових вихідних, зіпсувати настрій суддям можуть фінансові проблеми. При цьому цілком можливо, що в останні місяці року коштів не вистачатиме не лише на оплату комунальних послуг і пошту, а й на зарплати. Зокрема, ця проблема вже найближчим часом може виникнути в Одеському апеляційному господарському суді.

Як розповів його представник у РСГС Валерій Картере, в листопаді цього року в суді може не вистачити грошей на оплату праці як суддів, так і працівників апарату. При цьому він наголосив, що заробітна плата — це захищена стаття і її не можна скорочувати. «Закладення в бюджеті недофінансування заробітної плати — це дії з ознаками злочину», — переконаний суддя.

Особливо, за його словами, від браку коштів можуть постраждати працівники апарату, які й так отримують не надто багато. «Якщо судді не доплатять 1—2 тис. грн. — він виживе. А якщо працівникам апарату не доплатять 500—600 грн., я не знаю як вони будуть виживати», — відзначив В.Картере.

У свою чергу член РСГС із Господарського суду Чернігівської області Тетяна Оленич звернула увагу на проблеми, які можуть торкнутись її установи в наступному році. Так, відповідно до запиту суд просив виділити на заробітну плату для законників близько 5,5 млн грн., однак у результаті планується виділити менше 5 млн.

Ще складніша ситуація, за словами Т.Оленич, очікується із заробітною платою для працівників апарату. Із необхідних 4 млн грн. заплановано 0. «Як це нуль?» — з недовірою до цієї інформації віднісся голова РСГС Олександр Удовиченко. У відповідь Т.Оленич передала очільнику ради отримані судом папери.

В органі самоврядування припустили, що це може бути помилкою. Однак її ніхто не поспішає виправляти. За словами судді з Чернігова, із ДСАУ зараз фактично немає письмового зв’язку — розмови відбуваються в телефонному режимі.

О.Удовиченко попросив членів ради надіслати йому всі листи до ДСАУ і наявні відповіді. З ними він планує піти на наступне засідання Ради суддів України. І, можливо, на цьому рівні спробувати вирішити проблеми.