Закон і Бізнес


СІЗО без альтернативи


№10 (1256) 05.03—11.03.2016
3401

Застосовувати виключно тримання під вартою до осіб, яких звинувачують у «наркотичних» злочинах, вимагають нардепи. Хоча постраждають від змін не лише торговці наркотиками.


Законопроект «Про доповнення статті 176 Кримінального процесуального кодексу України положеннями щодо підвищення ефективності стосовно осіб підозрюваних, обвинувачених за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення» (№4138) подала група нардепів, серед яких є представники як провладних, так і опозиційних фракцій.

«Застосування до осіб, які підозрюються, обвинувачуються у скоєнні злочину у сфері обігу наркотичних засобів, запобіжних заходів у вигляді особистого зобов’язання, особистої поруки, застави, домашнього арешту є недоцільним у зв’язку з тим, що дані особи мають змогу й надалі займатись незаконною діяльністю», — йдеться в пояснювальній записці.

Нардепи пропонують виключити можливість застосування альтернативних триманню під вартою запобіжних заходів до осіб, яких підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених стст305—324 Кримінального кодексу. Таким чином, у разі ухвалення змін узяття під варту застосовуватиметься, зокрема, до осіб, звинувачених у зберіганні чи публічному вживанні наркотичних засобів. Це ж обмеження стосуватиметься громадян, яких звинувачують у спонуканні неповнолітніх до застосування допінгу. Хоча КК за такі дії передбачає лише штраф або позбавлення права обіймати певні посади.