Закон і Бізнес


Дійти до Страсбурга


№10 (1256) 05.03—11.03.2016
14774

Україна залишається одним із лідерів за кількістю скарг громадян до Європейського суду з прав людини і кількістю повторних скарг. Це свідчить про повільний процес імплементації Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод на національному рівні.


Попри те що близько 96% скарг визнається ЄСПЛ неприйнятними, нині на розгляді в ньому перебуває 14250 заяв проти України, з яких приблизно 9000 стосуються невиконання рішень національних судів. Серед інших поширених категорій — скарги на тривалість розгляду, необгрунтоване або довготривале тримання під вартою, застосування тортур, неналежне поводження чи покарання та ін.

Про це йшлося під час навчального візиту делегації Вищої ради юстиції до Страсбурга. Окрему увагу учасники зустрічі приділили методології розгляду в ЄСПЛ скарг суддів на притягнення до дисциплінарної відповідальності, особливостям вирішення люстраційних спорів, скаргам на необгрунтоване тримання особи під вартою та подібним справам.

Перші дві категорії особливо актуальні для Ради. Адже левова частка суддів, яких за поданнями ВРЮ було чи буде звільнено з посад за порушення присяги та вимог несумісності, мають намір дійти зі своїми скаргами до Страсбурга.