Закон і Бізнес


Автору на замітку

ВГС завершив дворічну роботу над постановою про захист інтелектуальної власності


В.Татьков розповів про тривалу роботу суддів, яка передувала прийняттю постанов.

№42 (1081) 20.10—26.10.2012
СЕРГІЙ МИЛОГРАДОВ
3328

Відразу чотири постанови ухвалив пленум Вищого господарського суду на засіданні 17 жовтня. Завдяки новаціям удосконалено порядок направлення справ до Верховного Суду, роз’яснені правові позиції Господарського процесуального кодексу. Крім цього, прийнята постанова, яка має впорядкувати розгляд справ, що стосуються інтелектуальної власності, як відзначили на засіданні, регулює цілий спектр відносин у цій сфері.


Пленум ВГС зумів так налагодити роботу, що ухвалення постанов відбувається досить швидко: фактично на засідання потрапляють уже готові проекти, до яких за потреби вносяться лише незначні правки. «Проекти постанов були надіслані всім — і апеляційним, і місцевим господарським судам, які надали пропозиції. Потім ці пропозиції були узагальнені», — відзначив голова ВГС Віктор Татьков. Також опрацюванням проектів займались судді касаційної інстанції, над майбутніми постановами розмірковували на науково-консультативній раді й конференціях, свої вис­новки й рекомендації надіслали ВС і Генеральна прокуратура. Як наслідок, на самому пленумі залишалося лише проголосувати за попередньо узгоджені проекти.

Так, пленум ухвалив постанову «Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України». Як відзначив заступник голови ВГС Віктор Москаленко, прийняттям цього документа фактично завершується робота над викладенням правових позицій ВГС стосовно норм і приписів ГПК. Попереду залишається лише одна постанова, яка стосується судових витрат, і цілком можливо, що її винесуть вже на наступний пленум.

Також прийнято постанову «Про внесення змін до деяких постанов пленуму Вищого господарського суду України». Потреба в ній пояснюється тим, що останнім часом до ГПК було внесено ряд суттєвих змін, а значить, коректив потребує і судова практика. Зокрема, якщо міжнародною судовою установою встановлено, що у справі порушено норми процесуального законодавства — необхідно переглянути попередні судові рішення. Але виникає питання: як діяти в ситуації, коли справу вже розглядав ВС, чи може касаційна інстанція переглядати його рішення? «Господарники» вирішили, що в таких випадках найкраще допускати справу до нового перегляду в найвищій судовій інстанції. Також без зай­вих зволікань законники підтримали проект постанови «Про деякі питання практики застосування законодавства про державний матеріальний резерв».

Близько 2 років працювали «господарники» над проектом постанови «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності». За цей час до її підготовки долучилися міжнародні експерти та юридичні компанії, які працюють у цій сфері. «Проект охоплює весь спектр справ, які пов’язані з захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності», — наголосив В.Москаленко. Окремі розділи постанови присвячені авторському праву, суміжним правам, окремим об’єктам авторської власності — торгівельним маркам, промисловим зразкам, винаходам. Тому ухвалення цього документа можна вважати завершенням цілого етапу в роботі ВГС і кроком до захисту інтелектуальних напрацювань.