Закон і Бізнес


Їх поміняють місцями

За правду дипломати поплатяться кар’єрою


Держава і суспільство, №50 (985) 11.12—17.12.2010
2679

У Білому домі планують відкликати або призначити на інші посади дипломатів, які згадуються в телеграмах, розміщених на сайті Wiki¬Leaks. Про це повідомляє The Daily Beast із посиланням на одного з фахівців з питань національної безпеки в американському керівництві.


Як відзначив чиновник, витікання інформації зробило подальшу службу співробітників посольств США не тільки неможливою, а й небезпечною. «Нам доведеться відкликати най¬кращих наших людей... ¬оскільки вони наважилися повідомити правду про країни, де працюють», — заявив держслужбовець.
Перестановки в дипломатичному корпусі США поки що перебувають на початкових стадіях планування, проте в адміністрації Барака Обами вже повідомили, що буде відкликано посла США в Лівії Джина Кретца, який в одній з телеграм, зокрема, повідомив, що лідера Лівії Муаммара Каддафі в усіх його зарубіжних поїздках супроводжує «ласолюбна блондинка» з України.
Незважаючи на те що інших імен американських дипломатів поки не називають, очевидно, перестановки торкнуться багатьох диппредставництв.
Так, члени Віль¬ної демократичної партії ФРН, яка входить до коалі¬ційного уряду, вимагали від США відкликати з Німеччини посла Філіпа Мерфі. По¬літикам не сподобалася тональність конфіденційних донесень дипломата у Вашингтон, у котрих містилися інколи вельми невтішні оцінки провідних німецьких політиків, повідомляє Welt.
«Якби подібне сталося з німецьким послом, його вже відкликали б, — відзначив депутат Бундестагу від ВДП Ганс-Міхаель Голдман. — Такого посла треба тримати вдома». Г.Голдман також під¬дав Ф.Мерфі критиці за те, що посол, на відміну від глави Держдепартаменту Гілларі Клінтон, не вибачився. Особливу незадоволеність німецьких полі¬тиків викликав той факт, що американське посольство користувалося послугами інформаторів у ні¬мецьких владних колах.
Українські політики претензій до американського посольства поки не висувають. Хоча дехто й не приховує, що ділилися інформацією з послами США в Україні — як з Джоном Гербстом, так і з Джоном Теффтом.