Закон і Бізнес


Всі на боротьбу з кризою!

Суд дозволив президентові ввести НЕС усупереч думці парламенту


№8 (1254) 20.02—26.02.2016
3354

Верховний суд Венесуели визнав дійсним указ президента про введення надзвичайного економічного стану на всій території країни строком на 60 днів. Таким чином, документ уважається таким, що вступив у дію з 14 січня цього року.


Раніше парламент Венесуели, який перебуває в опозиції до чинного уряду, відмовився визнавати наказ Ніколаса Мадуро. Проте Верховний суд вважає неправильними дії парламенту, повідомляє агентство Notimex.

Н.Мадуро заявив після ухвалення вердикту: «Верховний суд вимовив святі слова, цьому рішенню повинні покорятися всі сектори країни й всі інститути, мені не потрібне шоу». Він пообіцяв, днями зробить кілька кроків на розвиток рішення судової інстанції.

За законодавством Венесуели, надзвичайний стан оголошується тоді, коли звичайні заходи не допомагають подолати кризову ситуацію. Оголошення такого стану дає можливість розширити повноваження глави держави й обмежити конституційні гарантії.

Уряд, зокрема, зможе полегшити процедуру обміну валюти, щоб пришвидшити імпорт необхідних продуктів, а також виділити додаткові кошти з бюджету на потреби охорони здоров’я, освіти й інших соціальних сфер. Крім того, влада може «зажадати від приватних і державних компаній збільшити обсяги виробництва для забезпечення певними товарами».

Економічна ситуація у Венесуелі набула критичного характеру на тлі дефіциту товарів, страшенної інфляції та падіння доходів держави, зумовленого зниженням цін на нафту. Також на ситуацію вплинула інституційна криза між виконавчою та законодавчою гілками влади після початку роботи опозиційного парламенту.