Закон і Бізнес


Контроль обмежено

Час позапланових перевірок підприємців вирішили скоротити


№42 (1081) 20.10—26.10.2012
ЮЛІЯ БОЖКО
3051

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання окремих питань оподаткування». Зміни дозволять скоротити час документальної позапланової перевірки фізичних осіб — підприємців. Щоправда, лише в обмежених випадках.


Час — це гроші

Запроваджено проведення в окремих випадках документальної позапланової перевірки фізичних осіб — підприємців, які не мають найманих працівників, але в короткі строки. Зокрема, зміни фактично не передбачають нових підстав для проведення перевірок, а тільки визначають умови, за наявності яких можлива короткострокова перевірка.

Так, з підстав припинення підприємницької діяльності, порушення провадження у справі про визнання банкрутом або подання заяви про зняття з обліку платника податків (за умови відсутності у фізичної особи-підприємця найманих осіб) документальна позапланова перевірка проводитиметься впродовж не більш ніж 3 робочих днів. При цьому такий підприємець повинен одночасно:

• подати податкову декларацію про відсутність доходів від провадження господарської діяльності за останні два календарні роки;

• не бути зареєстрованим як платник податку на додану вартість;

• не використовувати найману працю фізичних осіб;

• не мати відкритих рахунків у банках та інших фінансових установах.

Зазначені зміни мають сприяти скороченню загальних строків припинення підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців, які фактично не вели господарської діяльності за встановлені попередні терміни.

Будьте здорові!

Окремі зміни стосувалися й порядку оподаткування інвестора під час виконання угоди про розподіл продукції та особливостей сплати ним податку на прибуток, ПДВ, плати за користування надрами. Визначено, що фельдшерські, фельдшерсько-­акушерські пункти, сільські дільничні лікарні, амбулаторії та амбулаторії загальної практики — сімейної медицини, що розташовані в сільській місцевості, не є платниками збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг за умови, що в такій місцевості відсутні аптеки або їхні структурні підрозділи. Крім цього, роздрібна торгівля лікарськими засобами має здійснюватися працівниками зазначених пунктів, які мають медичну освіту виключно за встановленим переліком, та на підставі відповідного договору з особою, котра одержала ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами.

Внесено й низку інших змін до Податкового кодексу, які набирають чинності з 1.01.2013. Зокрема, щодо особливостей оподаткування доходів, отриманих від продажу аграрної продукції та кооперативних виплат члену виробничого сільськогосподарського кооперативу, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.