Закон і Бізнес


Почути, аби вдосконалити


№8 (1254) 20.02—26.02.2016
3763

Пошук дієвих шляхів реформування неможливий без урахування думки суддів. Таке положення містить рішення Ради суддів України від 4 лютого 2016 року №6 "Щодо сприяння проведенню опитування суддів України щодо реформування судової системи", текст якого друкує видання "Закон і Бізнес".


Рада суддів України

Рішення

4 лютого 2016 року м.Київ №6

Щодо сприяння проведенню опитування суддів України щодо реформування судової системи

До Ради суддів надійшло звернення проекту USAID «Справедливе правосуддя» з проханням сприяти проведенню опитування суддів щодо реформування судової системи, відновлення довіри громадян України до судової влади, виконання законів «Про очищення судової влади» та «Про забезпечення права на справедливий суд».

Метою цього опитування є з’ясування бачення суддями реформування судової системи, відновлення довіри громадян України до судової влади, виконання законів «Про очищення влади» та «Про відновлення довіри до судової влади», та сприяння пошуку дієвих шляхів реформування судової системи в Україні, що є неможливим без урахування думки суддів.

Загальною метою цього опитування є сприяння пошуку дієвих шляхів реформування судової системи в Україні, що є неможливим без урахування думки суддів.

Рада суддів на засіданні від 10.11.2015 надала згоду сприяти проекту USAID «Справедливе правосуддя» у проведенні вищезазначеного опитування суддів та висловила побажання щодо методології опитування та змісту анкети, яку було розглянуто та затверджено із зауваженнями під час засідання.

Проект USAID «Справедливе правосуддя» завершив процедуру тендерного відбору виконавця опитування. Необхідно зазначити, що жодна конкурсна пропозиція, яку ми отримали від компаній, що спеціалізуються на проведенні опитувань, не передбачила проведення опитування всіх суддів шляхом заповнення роздрукованої анкети. Компанії, що спеціалізуються на проведенні опитувань, не можуть запропонувати такий метод проведення дослідження, посилаючись на те, що суцільне опитування шляхом заповнення роздрукованої анкети не відповідає загальноприйнятим стандартам проведення подібних досліджень та вимагає невиправдано високих видатків.

Переможцем тендеру стало іноземне підприємство «ГФК Юкрейн», яке належить до однієї з найбільших дослідницьких груп у світі та гарантує неупередженість отриманих результатів та можливість використання міжнародних методик. «ГФК Юкрейн» запропонувала два шляхи проведення цього дослідження: 1) проведення репрезентативної вибірки суддів шляхом особистих інтерв’ю або 2) шляхом заповнення електронної форми опитування, посилання на яку має отримати кожен суддя на свою власну електронну адресу. Враховуючи те, що не всі судді мають індивідуальні електронні адреси, які вони використовують в роботі, а використання особистих електронних адрес не є можливим для цього, електронне анкетування суддів стає неможливим. Єдиним методом, який може забезпечити отримання надійної та неупередженої інформації відповідно до міжнародних стандартів проведення опитувань, є опитування репрезентативної кількості суддів шляхом індивідуальних інтерв’ю.

Очікується, що мінімальний обсяг вибірки охопить 700 суддів, що представляють всі регіони України, крім окупованих територій та зони проведення антитерористичної операції (АТО). Крім того, відібрані респонденти мають представляти всі інстанції та юрисдикції. Передбачається, що відбір суддів-респондентів буде здійснено шляхом двоступеневої вибірки: на першому етапі буде відібрано 105—110 судів, які представляють всі області, всі юрисдикції та інстанції; на другому етапі буде розраховано кількість суддів, яких потрібно опитати в кожному суді, щоб отримати необхідну репрезентативну кількість респондентів. Відбір респондентів в кожному конкретному суді відбудеться шляхом стандартного систематизованого відбору: зі списку суддів суду в алфавітному порядку будуть відібрані кожен другий, або кожен третій, або кожен четвертий тощо — в залежності від загальної кількості суддів, що на момент проведення опитування працюють в даному суді.

Опитування суддів буде проводитися у формі особистого інтерв’ю (face to face) за місцем роботи респондента. Очікується, що тривалість одного інтерв’ю може зайняти від 40 до 50 хвилин.

Результати цього опитування суддів можуть бути використані багатопланово: для вироблення експертних рекомендацій щодо необхідних змін до відповідних законів та підзаконних актів, а також для підвищення ефективності проектів громадського моніторингу судової реформи.

Запланований термін проведення опитування — до 26 лютого 2016 р., представлення результатів опитування — до 30 квітня 2016 р.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови комітету адміністрування та організаційного забезпечення діяльності суду РСУ Г.Алейнікова стосовно сприяння опитуванню суддів щодо реформування судової системи, відновлення довіри громадян до судової влади, виконання законів «Про очищення судової влади» та «Про забезпечення права на справедливий суд», відповідно до ст.113, ч.5 ст.127 закону «Про судоустрій і статус суддів» та Положення про РСУ, затвердженого рішенням позачергового Х з’їзду суддів 16 вересня 2010 року (із наступними змінами), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

1. Сприяти за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя» проведенню опитування серед суддів.

2. Звернутися до голів апеляційних та місцевих судів загальної юрисдикції з проханням сприяти в проведенні опитування серед суддів відповідно до опитувальника, що додається.

3. Результати опитування заслухати на засіданні РСУ.

Голова В.СІМОНЕНКО