Закон і Бізнес


Освіта — скарб, праця — ключ до нього

Освіта — скарб, праця — ключ до нього


№8 (1254) 20.02—26.02.2016
МАРИНА ЛОЗОВА, прес-секретар Вінницького апеляційного адміністративного суду
4005

Саме таким гаслом послуговуються судді Вінницького апеляційного адміністративного суду, адже постійно працюють над самовдосконаленням і підвищенням професійної кваліфікації. Щоб тримати себе в тонусі правових знань і вміти їх правильно застосовувати, суддя-спікер ВААС Андрій Загороднюк та судді Юрій Полотнянко, Тетяна Драчук та Людмила Біла взяли участь у навчанні, що проводилося Національною школою суддів.


У межах 5-денної програми судді ВААС разом з іншими правниками вивчали особливості розгляду спорів щодо особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, а також удосконалювали свої знання у сфері антикорупційного законодавства України та міжнародних стандартів.

Крім того, для слухачів провели лекцію про принципи адміністративного судочинства як гарантії захисту прав людини. Присутні обговорили принципи верховенства права, змагальності сторін, диспозитивності та офіційного з’ясування всіх обставин у справі, гласності та відкритості, що є досить актуальним у наш час, рівності всіх учасників адміністративного процесу перед законом і судом, а також практику Європейського суду з прав людини щодо застосування принципів адміністративного судочинства.

Крім цього, слухачі відвідали лекції, присвячені практиці вирішення спорів з приводу прийняття на державну службу, її проходження, звільнення з публічної служби, а також спорів щодо ведення Державного земельного кадастру та реєстрації прав на землю.

Зауважимо, що в рамках підготовки за окремою програмою було проведено тренінг «Дисциплінарна відповідальність судді». Ректор НШС Микола Оніщук поінформував про кваліфікаційне оцінювання суддів, а також про доцільність внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства та Конституції (в частині правосуддя).

Другий день тренінгу розпочався з виступів членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів Павла Луцюка та Сергія Прилипка, що були присвячені актуальним питанням проведення оцінювання. Учасникам тренінгу запропонували виконати різні практичні завдання, які потребували аналізу скарг щодо поведінки судді, а також надання висновку за результатами перевірки даних про наявність підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності. Крім того, судді відвідали інтерактивні міні-лекції з питань розуміння підстав дисциплінарної відповідальності, підготовки до розгляду дисциплінарної справи, процедури оскарження, а також особливостей рішення ВККС.

В останній день судді повернулися до навчання, що стосувалося безпосередньо адміністративної юрисдикції. Зокрема, обговорювалися особливості розгляду спорів, що виникають у сфері містобудування та архітектурної діяльності, спорів за участю уповноваженого представника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, а також складні питання розгляду адміністративних справ за участю органів Державної фінансової інспекції.

За результатами навчання судді ВААС А.Загороднюк, Ю.Полотнянко, Т.Драчук та Л.Біла отримали сертифікати НШС.