Закон і Бізнес


Скарга на паузі

ВАС зупинив розгляд справ «суддів майдану», щоб дізнатися думку ВС


№8 (1254) 20.02—26.02.2016
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
3404

Вищий адміністративний суд вирішив зробити місячну перерву в розгляді скарг на рішення Вищої ради юстиції. Цей час потрібен законникам для того, щоб зрозуміти, куди спрямує практику Верховний Суд. Водночас скаржники переконані у відсутності підстав для таких кроків та побоюються тиску на суддів.


Чергове оскарження

Як повідомляв «ЗіБ», ВАС скасував кілька рішень Вищої ради юстиції щодо звільнення за порушення присяги «суддів майдану». Як убачається із розміщеного в єдиному реєстрі вердикту, головним аргументом скаржників є порушення строків притягнення до дисциплінарної відповідальності. Зокрема, наголошується, що притягнення до дисциплінарної відповідальності можливе «не пізніше року з дня вчинення проступку, без урахування часу тимчасової непрацездатності або перебування судді у відпустці».

Такі ж аргументи можна було навести щодо будь-якого рішення ВРЮ стосовно законників, скарги на яких розглядала Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. Тому, безперечно, інші служителі Феміди також вирішили звернутися до ВАС, аби отримати такий самий вердикт.

Зокрема, 12 лютого в суді було заплановано розгляд скарг на рішення ВРЮ суддів Володимира Лисенка, Юлії Швачач і Владислави Гудим. Водночас останні не отримали очікуваного результату. І якщо розгляд скарги В.Лисенка було відкладено через неявку представника відповідача, то інші справи продемонстрували, якої позиції дотримуватиметься ВАС при розгляді таких матеріалів.

Верховне очікування

Як відзначили представники ВРЮ під час розгляду справ, 4 попередні вердикти ВАС вирішено оскаржити у Верховному Суді, й відповідні матеріали вже подано до його канцелярії. Представники Ради переконані, що рішення ВС у цих справах можуть вплинути на розгляд інших, а тому, на їхню думку, провадження слід відкласти.

Водночас рішуче проти цього виступили представники скаржників. За їхніми словами, попередні справи не мають жодного стосунку до нинішніх. До того ж фактично відсутні докази того, що звернення до ВС дійсно має місце. А навіть якщо воно є — ніхто не може дати гарантій, що це матиме якийсь правовий наслідок.

Один з адвокатів, який представляє у ВАС інтереси окремих суддів, наголосив, що за тією ж аналогією суди мали б зупинити розгляд усіх спорів щодо гарантування вкладів, однак цього не відбувається. Та й зупинення провадження в адміністративній справі, наголошували представники скаржників, допустиме лише в тому випадку, коли неможливо розглянути одну справу без вирішення іншої. В цьому ж випадку, на їхню думку, таких труднощів не було.

Водночас експерти не виключають, що відбувається шалений тиск на суддів ВАС з боку ВРЮ з приводу прийняття рішення для зупинення провадження. Адже, як відомо, Рада закрила низку проваджень стосовно деяких суддів саме з підстав пропущення строків. Але для законників, які мають стосунок до «справ майдану», робиться виняток. Саме такий вибірковий підхід говорить про те, що всі ці справи є політичними й не мають юридичного обгрунтування, адже не може щодо одних суддів закриватися провадження через строки, а щодо інших продовжуватися розгляд», — пояснюють захисники.

Проте на ВАС ці аргументи не подіяли, і розгляд обох справ було перенесено на березень. Таке відкладення вже мало негативні наслідки для деяких суддів. Як стало відомо, Президент 17 лютого звільнив В.Гудим за порушення присяги.

Водночас, якщо рішення ВАС вистоїть у ВС, глава держави буде змушений поновити суддю на посаді. Так само у випадку протиправного звільнення судді має діяти й Верховна Рада. Адже прецедент Олександра Волкова вже є.

Таким чином, боротьба за «суддів майдану» переноситься до найвищого судового органу. Щоправда, як зізнаються захисники законників, їх непокоїть той факт, що Голова ВС уходить до складу ВРЮ, і вони побоюються тиску при розгляді справ. А тому вже готуються до продовження баталій у Європейському суді з прав людини.