Закон і Бізнес


КСУ розгляне питання грошового утримання судді у відставці


23.02.2016 08:22
2684

23 лютого 2016 року о 14:00 Конституційний Суд України розпочне розгляд справи за конституційним поданням Верховного Суду України щодо конституційності положень статті 141 Закону України „Про судоустрій і статус суддів“ про пенсію або щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці.


Як повідомили "ЗіБ" у КСУ, у поданні оскаржуються, зокрема, положення абзаців першого, другого, четвертого, шостого частини п’ятої статті 141 Закону України „Про судоустрій і статус суддів“. Розгляд справу відбудеться у письмовому слуханні.

Нагадаємо, що відповідне подання ВСУ стосується звуження гарантій матеріального забезпечення та соціального захисту суддів у відставці. Подібне звернення вже направлялося на вул.Жилянську в липні минулого року (див. «ЗіБ» №28/2015). Однак, поки подання чекає на оцінку «конституційників», до ст.141 закону були внесені корективи.

Загалом тільки за останні 2 роки згадану статтю змінювали 5 разів. Як уважає Пленум ВС, це створює ризик залежності суддів від політичних поглядів іншої гілки влади. «Чинні положення щодо врегулювання пенсії та щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці вже були раніше визнані неконституційними, й щомісячне довічне грошове утримання поновлено рішеннями КС (зокрема від 3.06.2013 №3-рп/2013). Нині ч.5 ст.141 закону знову містить положення, які вже були визнані неконституційними й за своїм змістом ще більше звужують конституційні гарантії суддів у відставці», — зазначається в поданні.

Так, крім обмеження максимального розміру пожиттєвого утримання десятьма прожитковими мінімумами, установленими для осіб, які втратили працездатність, одночасно передбачається: протягом 2016-го «відставники» отримуватимуть щомісяця не більш ніж 10740 грн.

Звернувшись до КС, Пленум ВС попросив визнати провадження за згаданим поданням невідкладним і розглянути його за місяць.

Закон і Бізнес